Pădurile Miombo, care se întind din Mozambic până în Angola, reprezintă un rezervor critic de dioxid de carbon pentru planetă, conform unui nou studiu realizat de Sylvera Ltd, furnizor de date privind carbonul cu sediul la Londra. Acestea pot stoca mai mult de două ori mai mult CO² decât se credea anterior.
Acest lucru a fost anunțat de agenția Bloomberg cu referire la un studiu realizat de oamenii de știință de la University College London și University of Maryland.
Pădurile Miombo din Africa sunt numite astfel în onoarea tipului de copaci care se găsesc de obicei acolo. Lucrarea de cercetare, care a fost publicată în revista Communications Earth & Environment și a fost finanțată de Banca Mondială. Ea s-a bazat pe aproximativ 450 de miliarde de măsurători prin scanare laser. Oamenii de știință au folosit aceste date pentru a estima greutatea copacilor și au constatat că cantitatea de carbon pe care aceștia o stocau deasupra solului era de 2,2 ori mai mare decât cea calculată folosind metode vechi, cum ar fi tăierea copacilor și cântărirea lor. Potrivit conducătorului studiului, Andrew Burt, principalul motiv pentru care vechile metode au subestimat cantitatea de carbon stocată în pădurile de miombo este faptul că au fost înclinate să măsoare copacii mai mici.
Experții au ajuns la concluzia că pădurile africane pot fi mult mai valoroase pentru proiectele de compensare a emisiilor de carbon. Aceasta înseamnă, de asemenea, că distrugerea lor eliberează mai mult carbon în atmosferă decât se credea anterior.
În ultimele patru decenii, pădurile Miombo s-au redus de la 2,7 milioane de kilometri pătrați la aproximativ 1,9 milioane de kilometri pătrați. În aceste păduri locuiesc zeci de milioane de oameni, dintre care mulți nu au acces la electricitate și folosesc copacii drept combustibil pentru gătit.Tăierea pădurilor pentru exploatarea forestieră este, de asemenea, o problemă majoră în regiune.