STUDIU: Cel mai bun mod de a ne proteja de căldura orașului – acoperișurile deschise la culoare

Un nou studiu realizat de Universitatea din Londra demonstrează că vopsirea în alb a acoperișurilor sau utilizarea unui strat reflectorizant este cea mai eficientă modalitate de răcire a mega-orașelor.

Această soluție s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât acoperișurile verzi, vegetația de la nivelul străzilor sau panourile solare.

Oamenii de știință au descoperit că utilizarea intensivă a aerului condiționat poate crește temperatura străzilor cu 1 grad Celsius în centrul Londrei. Studiul, publicat în „Geophysical Research Letters”, a utilizat un model climatic 3D al Greater London pentru a analiza impactul termic al diferitelor sisteme urbane de gestionare a căldurii în timpul celor mai fierbinți zile ale verii 2018.

Vopsirea acoperișurilor în alb sau acoperirea lor cu material reflectorizant poate reduce temperatura aerului în oraș cu o medie de 1,2 grade Celsius și până la 2 grade Celsius în unele zone. În timp ce alte sisteme, cum ar fi acoperișurile verzi sau panourile solare, reduc temperaturile cu doar 0,3 grade Celsius, acestea oferă beneficii suplimentare pentru mediu. Acoperișurile verzi, de exemplu, ajută la drenaj și creează un habitat pentru fauna sălbatică, dar contribuția lor la răcirea globală a unui oraș este redusă.

Aparatele de aer condiționat transferă căldura din clădiri către exterior, încălzind mediul exterior cu 0,15 grade Celsius în tot orașul și cu până la 1 grad Celsius în centrul dens populat al Londrei. Cercetătorii au constatat că utilizarea sporită a aerului condiționat ar putea fi compensată prin instalarea cât mai multor panouri solare.

Studiul, condus de Dr. Oscar Brousse de la UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources, a constatat că acoperișurile reci sunt cea mai bună modalitate de a menține temperaturile scăzute în zilele toride de vară. Alte metode au efecte secundare importante, dar nu sunt la fel de eficiente în reducerea căldurii urbane.

Orașele sunt deosebit de vulnerabile la creșterea temperaturilor din cauza efectului de insulă de căldură, care provoacă disconfort și crește mortalitatea în timpul valurilor de căldură. Planificatorii urbani acordă prioritate metodelor pasive de răcire, cum ar fi acoperișurile reci, acoperișurile verzi și vegetația, precum și metodelor active, cum ar fi aerul condiționat.

Acoperișurile reci răcesc atât mediul urban exterior, cât și interiorul clădirilor prin reflectarea căldurii. În timp ce acoperișurile verzi au un impact neglijabil în medie, efectul lor variază pe parcursul zilei. În timpul zilei, acoperișurile verzi pot reduce temperatura cu 0,5 grade Celsius, dar noaptea această căldură va fi eliberată, crescând temperatura.

Acoperișurile reci au cel mai mare efect de răcire dintre metodele studiate și ar putea fi un element-cheie în combaterea căldurii urbane, contribuind la crearea unui mediu urban mai confortabil și mai durabil.