Potrivit raportului, emisiile Google în 2023 au crescut cu 13 % față de anul precedent și cu 48 % față de anul de referință 2019. Principalul motiv pentru această creștere este consumul intensiv de energie al centrelor de date necesare pentru funcționarea inteligenței artificiale (AI), menționează apnews.
În urmă cu trei ani, Google a anunțat un plan ambițios de a obține emisii „zero net” până în 2030. Aceasta însemna că societatea urmărea să echilibreze cantitatea de gaze cu efect de seră pe care o emite în atmosferă cu cantitatea pe care o înlătură. Cu toate acestea, raportul anual de mediu publicat la 2 iulie 2024 arată că societatea este departe de a atinge acest obiectiv.
Electricitatea generată prin arderea cărbunelui și a gazelor naturale conduce la emisii de dioxid de carbon și metan, ceea ce sporește încălzirea globală și provoacă fenomene meteorologice extreme.
Lisa Sachs, director al Centrului Columbia pentru investiții durabile, a declarat că Google ar trebui să fie mai proactivă în ceea ce privește parteneriatele cu companii mai curate și investițiile în rețeaua electrică. „Suntem cu mult în urma a ceea ce am putea face chiar acum cu tehnologia și resursele de care dispunem”, a menționat Sachs.
Kate Brandt, directorul pentru dezvoltare durabilă al Google, a recunoscut dificultatea îndeplinirii obiectivelor.
„Știm că nu va fi ușor, iar abordarea noastră va trebui să continue să evolueze”, a spus Brandt. Ea a subliniat necesitatea de a depăși marea incertitudine legată de viitorul impact al IA asupra mediului.
Extinderea centrelor de date amenință tranziția către energia curată, importantă pentru combaterea schimbărilor climatice. Noile centre necesită cantități semnificative de energie electrică, linii de înaltă tensiune și apă pentru răcire. Acestea sunt adesea construite în regiuni cu electricitate ieftină, mai degrabă decât acolo unde energia regenerabilă este cel mai ușor disponibilă.
Conform Agenției Internaționale pentru Energie, cererea globală de energie electrică pentru centrele de date și IA s-ar putea dubla până în 2026. Acest lucru a dus deja la o creștere a emisiilor la alte companii de tehnologie. De exemplu, Microsoft a raportat o creștere cu 29% a emisiilor în comparație cu 2020.
Companiile tehnologice susțin că inteligența artificială nu numai că contribuie la schimbările climatice, dar ajută și la soluționarea problemei. În cazul Google, IA poate fi utilizată pentru a prognoza inundațiile și pentru a îmbunătăți eficiența traficului. Cu toate acestea, Amanda Smith, cercetător principal la Project Drawdown, a subliniat importanța utilizării IA în mod responsabil pentru a se asigura că energia este cheltuită numai pentru lucruri care sunt cu adevărat benefice pentru societate.
În 2023, Google a consumat cu 25 910 gigawați oră mai multă energie decât în anul precedent, mai mult decât dublu față de nivelul de consum de acum patru ani. Creșterea consumului de energie regenerabilă este o evoluție pozitivă: anul trecut, 64% din energia utilizată de centrele de date și birourile Google a fost fără emisii de carbon. De asemenea, compania a menționat că centrele sale de date sunt, în medie, de 1,8 ori mai eficiente din punct de vedere energetic decât altele din industrie.
Lisa Sachs a lăudat obiectivele ambițioase ale Google și a încurajat compania să se implice mai mult în energia „curate”. Ea și-a exprimat speranța că Google va acționa pentru accelerarea tranziției către energia curată, pentru a preveni agravarea schimbărilor climatice.