Analiștii Reuters au analizat proiectele de documente care tratează prioritățile politice pentru următorul mandat de 5 ani al Parlamentului European și au constatat că unele dintre cele mai mari grupuri de legislatori intenționează să blocheze noi politici climatice sau să reducă unele dintre cele existente. Experții au publicat rezultatele analizei pe site-ul agenției.
După ce au analizat proiectele de documente, analiștii spun că atât Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, cel mai mare grup parlamentar, cât și Grupul Conservator și Reformist European (CRE) de dreapta, al patrulea ca mărime, doresc o revizuire a interdicției UE privind vânzarea de mașini noi cu motoare cu ardere internă până în 2035.
„CRE va milita pentru ridicarea acestei interdicții”, se arată în proiectul de priorități al grupului. Grupul va contesta, de asemenea, propunerea așteptată a Comisiei Europene de a obliga UE să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 90 % până în 2040 față de nivelurile din 1990.
„Pe fondul unor provocări globale fără precedent, al escaladării prețurilor la energie și al creșterii costurilor carbonului, suntem îngrijorați de momentul ales pentru acest obiectiv climatic ambițios”, au declarat analiștii Reuters.
Proiectul de document al PPE nu menționează obiectivul 2040. Acesta afirmă că grupul sprijină obiectivele existente ale UE privind emisiile, dar că alte politici ecologice ar trebui amânate – inclusiv o viitoare interdicție privind importurile de bunuri legate de despăduriri.
Împreună, PPE și CRE au 266 din cei 720 de deputați în Parlamentul European.
Solicitările de schimbare a politicii climatice sunt, de asemenea, susceptibile de a fi susținute de reprezentanții noii alianțe de extremă dreapta: „Patrioții pentru Europa”. Aceasta este formată din 84 de deputați. Proiectul de priorități al celui de-al doilea grup ca mărime din Parlamentul European, Socialiștii și Democrații, cu 136 de deputați, arată că aceștia se opun relaxării politicii climatice și vizează atingerea unui obiectiv ambițios în materie de climă până în 2040.
Această poziție este susținută și de grupul liberal Renew și de Verzi, care sunt reprezentați de 129 de deputați.
„Ne așteptăm ca Comisia să se angajeze să continue Green Deal fără a da înapoi”, a declarat Renew în proiectul său de priorități.
Analiștii au declarat că divizarea creează o durere de cap pentru președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care încearcă să obțină sprijinul unei majorități a legislatorilor UE în votul de săptămâna viitoare pentru a obține un al doilea mandat.