La sfârșitul săptămânii trecute, un grup de femei primari de sate și comune din RM, membre ale CALM, au petrecut trei zile de neuitat la Constanța, România. Vizita a avut loc în contextul participării femeilor primari din RM, alături de femeile primari din România, la Sesiunea Extraordinară a Ligii Femeilor Primar de Comune din România.
Gazdă a evenimentului a fost dna Mariana Gâju, primar de Cumpăna, președinte al Ligii Femeilor Primari de Comune din România, prim-vicepreședinte al ACoR. În cadrul reuniunii femeilor primari din cele două state au fost punctate problemele cu care se confruntă APL atât din România, cât și din Republica Moldova, au fost făcute propuneri de modificări legislative în vederea depășirii obstacolelor în implementarea unor proiecte de investiții majore și au fost identificate modalități de cooperare în beneficiul ambelor state. Totodată, au fost puse bazele a 15 înfrățiri între comune din România și Republica Moldova. În drum spre Mamaia, femeile primari vorbeau la telefon despre grederul care trebuie să îndrepte drumurile, despre o căruță ce trebuie să încarce ceva, despre alte griji ce, aparent, nu sunt firești pentru o femeie, dar totuși fac parte din cotidianul aleselor noastre locale.
Despre toate aceste impresii, schimburi de experiență și bucuria de a fi împreună vorbim în cadrul emisiunii „La Înălțime cu CALM”, sâmbătă, 22 septembrie, între orele 10.00 și 12.00, cu Mariana Gâju, primar de Cumpăna, județul Constanța, președinte al Ligii Femeilor Primari de Comune din România, prim-vicepreședinte al ACoR, Emil Drăghici, primar de Vulcana Băi, județul Dâmbovița, președintele ACoR, Larisa Voloh, primar de Palanca, Ștefan Vodă, președintele Rețelei Femeilor Primari din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova, Ala Guzun, primarul comunei Bilicenii Vechi, Sângerei, Veronica Cernețchi, primar al comunei Tănătarii Noi, raionul Căușeni, Ecaterina Popov, primarul comunei Mârzești, Orhei, Maria Munteanu, primar al satului Hâncești, raionul Fălești, Nina Nistreanu, primar al comunei Gradiște, raionul Cimișlia, Nina Costiuc, primarul satului Budești, municipiul Chișinău, Nina Hreașca, primarul satului Năvârneț, raionul Fălești, Nuți Balinca, primar al comunei Nănești, județul Vrancea, Raisa Vacari, primar comunei Pervomaiscoie, raionul Drochia, Svetlana Țâbârnă, primar al comunei Baccilia, Căușeni, Tatiana Buruiană, primarul comunei Mereșeni, raionul Hâncești, Vera Golan, satul Rădenii Vechi, Ungheni, Violeta Vitu, primar al comunei Ciuciueni, raionul Sângerei și Raisa Lozinschi, primar al satului Chetroșica Nouă, raionul Edineț. Tot în emisiunea de mâine vom aborda și un alt subiect important pentru comunitățile locale din RM. La 20 septembrie, la Chişinău, a avut loc evenimentul oficial de iniţiere a proiectului „Comunitatea mea”, organizat de către organizaţia IREX şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).Programul valorează peste 20 mln. dolari și este o activitate de cinci ani de susţinere a autorităţilor locale, iar la această etapă 20 de primării au devenit beneficiare ale proiectului. Despre importanța acestui program vom sta de vorbă cu directorul executiv al CALM Viorel Furdui, CALM fiind partenerul general al proiectului Comunitatea Mea.
Ascultați emisiunea „La înălțime cu CALM”:
Partea 1
Partea 2
Vă mulțumim pentru că alegeți să fiți „La Înălțime cu CALM” și vă invităm să ne ascultați în fiecare zi de sâmbătă, de la ora 10.00 și până la ora 12.00, la Eco FM, pe frecvențele 97,6 MHz – Fălești, 100,2 MHz – Sângerei, 104,4 MHz – Anenii Noi, 98.5MHz – Ștefan Vodă sau online pe site-ul ecofm.md