Trump va retrage din nou SUA din Acordul de la Paris dacă va câștiga alegerile

Donald Trump va retrage Statele Unite din acordul climatic de la Paris pentru a doua oară în istorie dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie. Purtătoarea de cuvânt a campaniei sale, Caroline Leavitt, a declarat acest lucru într-un interviu acordat pentru Politico.

Iată o cronologie a evoluției Statelor Unite, referitoare la acest subiect:

  • în 2015, în timpul președinției lui Barack Obama, Statele Unite au aderat la Acordul de la Paris, menit să reducă emisiile de gaze cu efect de sera.
  • Donald Trump ajunge la putere în 2020 și anulează demersul. El și-a anunțat pentru prima dată decizia de a se retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice în 2017.
  • în ianuarie 2021, Joe Biden a readus SUA în acord în prima zi a președinției sale.

Analiștii spun că conservatorii au petrecut ani de zile pregătind terenul pentru renegocierea acordului global. Ei au redactat ordine executive pe care Trump le-ar putea semna rapid dacă s-ar întoarce la Casa Albă.

Această mișcare a lui Trump nu este o surpriză, având în vedere prima sa retragere și lobby-ul făcut de conservatori. În cadrul unei dezbateri cu președintele Joe Biden, la 27 iunie, Trump s-a pronunțat împotriva Acordului de la Paris, afirmând că acordul este o „înșelătorie la adresa Statelor Unite” și un „dezastru”.