În cadrul panelului, dedicat transformărilor și provocărilor din sectorul energetic, Victor Parlicov s-a referit, în primul rând, la situația actuală din domeniul energiei termice, subliniind necesitatea decarbonizării acesteia.
“Atunci când vorbim despre tranziția verde, accentul se pune pe promovarea energiei regenerabile. Însă, dacă privim realist modul în care este utilizată energia, dar și structura consumului, de fapt, observăm că în Republica Moldova energia electrică reprezintă o cotă relativ mică din consum. La noi doar 13% îi revin energiei electrice, pe când aproximativ 50% din energie este consumată în sectorul de încălzire. Anume aici trebuie să ne gândim bine și să dezbatem acest subiect prin prisma tranziției verzi. Trebuie să ne concentrăm eforturile asupra decarbonizării încălzirii. Cum putem decarboniza acest sector? Avem 64% din locuințe care folosesc lemnul ca sursă principală de încălzire. Trebuie să găsim o soluție și pentru acești oameni, dar și să ne gândim bine la decarbonizarea în sectorul rezidențial”, a declarat ministrul.
Victor Parlicov a reiterat importanța preocupărilor pentru stocarea energiei, în contextul situației extrem de dificile în care se află Ucraina.
“Dacă învățăm cum să stocăm căldura, putem deveni mai flexibili în ceea ce privește stocarea electricității. Din cauza bombardamentelor neîntrerupte, Ucraina a pierdut cea mai mare parte din capacitățile de generare a energiei electrice. Acest fapt ar putea impulsiona oamenii să părăsească chiar și orașele mari și ar putea genera un nou val de refugiați, oamenii pur și simplu vor pleca dacă nu vor avea energie electrică.”, a spus Victor Parlicov.
În acest sens, ministrul a accentuat necesitatea de a investi în infrastructură energetică, care ar contribui la consolidarea securității energetice, dar și la o funcționalitate mai bună e pieței.
“Am observat că practic toată lumea tinde să devină un exportator de energie verde, pentru că aproape în fiecare țară producția de energie verde este mult mai mare decât capacitatea de consum și aici apare necesitatea de a investi în infrastructură, iar stocarea a devenit o preocupare importantă. În țările care au piețe energetice funcționale stocarea deja intervine chiar și cu tehnologii care nu sunt foarte mature, chiar și cu tehnologii care încă sunt foarte scumpe, dar stocarea devine o prioritate și o oportunitate pentru mediul de afaceri”, a conchis ministrul.
Participanții panelului de discuții au felicitat Republica Moldova cu lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, fapt ce va deschide noi oportunități în procesul de interconectare energetică și integrare în piața energetică europeană.
Forumul Tranziției Verzi 4.0 este un eveniment internațional major care dezbate prioritățile comune pe agenda europeană a tranziției verzi, dar și promovează posibilitățile noi și inovative pentru protecția mediului.
La Forum au fost invitați peste 170 de speakeri, lideri, formatori de opinie și experți din domeniul energiei și climei din peste 18 țări, care dezbat mai multe subiecte, focusate pe dezvoltarea sustenabilă, inovațiile din economia verde, transformarea energetică, agricultură inteligentă și lupta împotriva schimbărilor climatice.