Sondaj ONU: 80 la sută dintre locuitorii planetei susțin intensificarea acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice

Cel mai amplu sondaj de opinie publică privind schimbările climatice a demonstrat că 80 % dintre oamenii din întreaga lume doresc ca guvernele lor să ia mai multe măsuri pentru a combate criza climatică. Un procent și mai mare – 86% – dorește ca țările să lase deoparte diferențele geopolitice și să colaboreze în privința schimbărilor climatice.

Studiul a fost comandat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Universitatea Oxford și GeoPol. La el au participat 73 000 de persoane din 77 de țări, vorbind 87 de limbi.

Sondajul a arătat că, în cele mai mari douăzeci de țări ale lumii, responsabile pentru cea mai mare parte a emisiilor de gaze cu efect de seră, majoritatea oamenilor din lume sunt în favoarea consolidării acțiunilor climatice: 66% în SUA și Rusia, 67% în Germania, 73% în China, 77% în Africa de Sud și India, 85% în Brazilia, 88% în Iran și 93% în Italia.

În Australia, Canada, Franța, Germania și SUA, femeile sunt mult mai preocupate de schimbările climatice decât bărbații – cu 10 până la 17 puncte procentuale.

„Rezultatele votului popular cu privire la climă transmit un mesaj clar și fără echivoc: cetățenii lumii doresc ca liderii lor să reducă decalajul și să acționeze chiar acum pentru a aborda criza climatică”, a declarat Achim Steiner, administratorul PNUD. – Rezultatele acestui sondaj fără precedent arată un nivel impresionant de consens. Facem apel la factorii de decizie politică și la liderii comunităților să ia act de acestea, în special în momentul în care țările elaborează următoarea rundă de angajamente privind acțiunile climatice în cadrul Acordului de la Paris.

În plus față de sentimentul larg pentru o acțiune mai puternică în domeniul climei, sondajul a arătat că majoritatea oamenilor din lume – 72% – sunt în favoarea renunțării la combustibilii fosili cât mai curând posibil. Acest lucru este valabil pentru țările aflate printre primii 10 producători de petrol, cărbune sau gaz, variind de la 89% în Nigeria la 54% în SUA. Doar șapte la sută dintre persoanele din întreaga lume au declarat că țara lor nu ar trebui să treacă deloc la noile tehnologii energetice.

Oamenii din întreaga lume spun că se gândesc la schimbările climatice: 56% din populația lumii a declarat că se gândește în mod regulat la acest subiect, comparativ cu 63% în țările cel mai puțin dezvoltate.

Mai mult de jumătate din populația lumii a declarat că este mai preocupată de schimbările climatice decât era anul trecut. Cifra este mai mare în rândul persoanelor din țările cel mai puțin dezvoltate, cu 59%. În medie, în cele nouă state insulare mici în curs de dezvoltare care au făcut obiectul sondajului, 71% dintre respondenți au raportat că schimbările climatice îi preocupă mai mult decât anul trecut.

69% dintre respondenți au afirmat că schimbările climatice au un impact semnificativ asupra deciziilor importante pe care le iau oamenii, cum ar fi locul de trai sau de muncă.