Europa a redus anul trecut emisiile de gaze cu efect de seră cu 5 %

Uniunea Europeană continuă să reducă cantitatea de gaze cu efect de seră generate. Potrivit statisticilor, în 2023 aceasta a constituit 3,4 miliarde de tone, ceea ce reprezintă cu 5,1% mai puțin decât în 2022, scrie Reuters cu referire la datele Eurostat.

O comparație a cantității totale de gaze cu efect de seră generate pentru 2022 și 2023 în UE, precum și a părții fiecăruia dintre sectoare, se regăsește în graficul de mai jos.

Cantitatea de reduceri de emisii depinde de sector. De exemplu, emisiile provenite din producția de energie electrică scad cel mai rapid, iar acest sector este pe cale să atingă obiectivele UE în materie de climă.

Emisiile provenite din producția de energie electrică, gaze, abur și aer condiționat au scăzut cu aproximativ 18% datorită trecerii la mai multe surse de energie regenerabilă. Cererea globală de energie electrică a scăzut, de asemenea, din cauza reducerii producției industriale și a vremii blânde. Alte sectoare au rămas în urmă.

Emisiile din transporturi, construcții și minerit au rămas aproape neschimbate anul trecut, în timp ce emisiile din agricultură au crescut ușor.