În Germania au fost deja instalate peste 400.000 de sisteme solare conectate la rețea. Multe dintre ele sunt ușor de amplasat pe balcoanele locuitorilor, relatează Euronews.
Potrivit oublicației, doar în primul trimestru al anului 2024, au fost instalate cel puțin 50 de mii de dispozitive fotovoltaice.
„Balcoanele solare fac parte din tranziția mai amplă a Europei către energia regenerabilă. Noi le vedem ca parte a panourilor solare de pe acoperiș, dar și ca altceva în același timp. În esență, le vedem ca pe o tendință de a folosi toate infrastructurile artificiale posibile pentru a produce energie solară”, explică Jan Osenberg, consilier politic în cadrul asociației Solar Power Europe.
Osenberg remarcă faptul că principala diferență între balcoanele solare și sistemele solare de pe acoperiș este dimensiunea mai mică a acestora. În esență, aceste sisteme constau în unul sau două panouri care se conectează direct la o priză electrică. Acestea produc aproximativ 10% din energia sistemelor rezidențiale de pe acoperișuri, a menționat el.
Se pare că principalul motiv al succesului sistemelor solare de balcon este faptul că acestea permit oamenilor care nu puteau utiliza energia solară înainte să facă acest lucru.
„Energia solară este într-adevăr atât de puternică încât oamenii încep să își urmărească consumul de electricitate și să se simtă ca și cum ar fi lideri în tranziția energetică”, a declarat Osenberg.
Potrivit lui Osenberg, o astfel de tehnologie este recuperată în aproximativ trei ani. Cu o durată de viață de aproximativ 20 de ani, el consideră că este o investiție foarte simplă pentru cetățeni.