O echipă de cercetători europeni a descoperit microplastice în straturi de sedimente care datează din prima jumătate a anilor 1700, demonstrând capacitatea dăunătoare a microplasticelor de a pătrunde chiar și în mediile care au rămas neatinse de oamenii moderni.
Studiul a fost realizat în Letonia, unde au fost studiate sedimentele din trei lacuri. Oamenii de știință au examinat straturile de sedimente pentru a determina dacă prezența microplasticelor în straturile geologice ar putea servi drept indicator fiabil al începutului epocii Antropocenului, adică începutul perioadei în care oamenii au început să aibă un impact major asupra mediului.
Studiul a relevat prezența microplasticelor în fiecare strat de sedimente, inclusiv într-unul datând din 1733, confirmând că microplasticele sunt un element comun în diverse medii chiar și la intervale de timp atât de îndepărtate. Cercetătorii notează că interpretarea distribuției microplasticelor în profilele de sedimente studiate este ambiguă și nu permite determinarea cu exactitate a începutului epocii Antropocenului.
În plus, studiul indică că microplasticele au o capacitate uimitoare de a pătrunde în diferite medii. Chiar și în cele mai îndepărtate regiuni, inclusiv în Antarctica, au fost găsite microplastice, ceea ce indică faptul că acest contaminant este larg răspândit. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, microplastice în mai multe mostre de zăpadă din Antarctica, ceea ce indică o răspândire ulterioară în atmosferă.
În ciuda capacității uimitoare a microplasticelor de a pătrunde în diverse medii, prezența lor indică probleme serioase. Microplasticele au fost găsite chiar și în interiorul organismelor, iar efectele lor asupra sănătății umane și a mediului nu sunt încă pe deplin cunoscute.
Cercetătorii continuă să caute noi abordări pentru a combate microplasticele, de la metode de curățare a solurilor contaminate până la crearea de filtre pentru apă. Cu toate acestea, având în vedere prevalența produselor din plastic și dependența noastră de acestea, eliminarea microplasticelor rămâne o provocare, susțin autorii studiului.