În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat, la inițiativa Ministerului Energiei, Programul privind renovarea clădirilor autorităților administrației publice centrale de specialitate pentru anii 2024-2026. Scopul acestui Program este de a asigura eficiența energetică a clădirilor publice și de a îndeplini cerințele de performanță energetică stabilite de lege.
Documentul stabilește lista clădirilor care vor fi reabilitate, măsurile de eficiență energetică, care urmează a fi implementate și costurile aferente. În total, peste 106 de mii de m2 a edificiilor publice vor fi renovate și eficientizate energetic, ceea ce va permite obținerea unor economii de circa 3 milioane de euro pe an.
De asemenea, realizarea Programului va contribui la consolidarea și sporirea securității energetice a țării prin creșterea eficienței energetice, dezvoltare durabilă, economisirea resurselor energetice primare și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
„Prin reabilitarea energetică a clădirilor publice acestea vor obține clasa de performanță energetică „B” sau superioară. Astfel, nu doar reducem costurile cu energia și sporim confortul termic, ci vom demonstra și rolul exemplar al clădirilor publice. Astfel, vom încuraja și mediul privat și rezidențial să investească în eficiență energetică”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Programul va fi finanțat de Guvern, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în cadrul proiectului proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova” cofinanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, și parțial din mijloacele alocate în cadrul proiectului „Producerea de energie ecologică și eficiența energetică”, finanțat de Guvernul Republicii Federale Germania și parțial din mijloacele alocate în cadrul proiectului „Producerea de energie ecologică și eficiența energetică”.
Sursa:energie.gov.md