Securitatea alimentară a lumii este amenințată de lăcuste, care devin din ce în ce mai numeroase din cauza încălzirii globale. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință din Singapore și China, publicând rezultatele unui studiu în revista Science Advances.
„Încălzirea climei va duce la o creștere generalizată a frecvențelor incaziilor de lăcuste”, se arată în articol. Se estimează că 80 de milioane de insecte pot mânca într-o zi suficiente culturi pentru a hrăni 35.000 de oameni.
Potrivit prognozei, dăunătorii vor apărea în zone atipice de pe glob. Habitatul lui Schistocerca gregaria va continua să se extindă. Și toate acestea din cauza creșterii temperaturilor aerului și a creșterii intensității și frecvenței precipitațiilor. În Africa și în Asia de Sud va deveni și mai dificil de luptat cu lăcustele, iar aceste regiuni, amintesc oamenii de știință, sunt importante grânare de pâine ale Planetei.
În plus, insectele „atacă” tot mai des și simultan țări îndepărtate – India și Maroc. Astfel de invazii sincronizate reprezintă o amenințare majoră pentru omenire, pierderile de recolte amenință securitatea alimentară.
Evoluția temporală și punctele fierbinți spațiale ale focarelor istorice (1985-2020) de lăcuste. Graficul izotopic prezintă frecvența anuală a lăcustelor agregată pe întreaga zonă de studiu. Fiecare simbol al acrișoarei reprezintă 500 de apariții de acrișoare. Harta arată numărul total de apariții ale acrișoarelor pe întreaga perioadă (1985-2020), cu primele 10 țări cu cele mai mari puncte fierbinți (și anume Mauritania, Arabia Saudită, India, Sudan, Pakistan, Kenya, Yemen, Niger, Algeria și Maroc, evidențiate prin contururi negre) și toate zonele bine controlate. Culorile verzi de fundal de pe hartă indică diferite condiții climatice (hiperarid, arid, semi-arid, uscat subumed și umed). Sursa:https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adj1164