Marea Mediterană este din ce în ce mai caldă, dar și mai acidă și mai murdară. În special, există concentrații din ce în ce mai mari de plastic și mercur, potrivit unui nou studiu realizat de Institutul Oceanografic Israelian, relatează de The Times of Israel.
Raportul se bazează pe o serie de studii științifice efectuate pe platforma continentală de-a lungul coastei israeliene. Cercetătorii au constatat că stratul superior de apă din Marea Mediterană continuă să se încălzească cu aproximativ 0,13 grade Celsius pe an, ca urmare a încălzirii globale. Acest lucru este mai mult decât dublu față de rata prevăzută de Organizația Mondială a Climei.
Oamenii de știință atribuie rata mai rapidă de încălzire a Mării Mediterane la faptul că reprezintă o masă de apă relativ mică în comparație cu oceanele. În plus, partea de sud-est a Mării Mediterane care se învecinează cu Israelul este cea mai caldă și mai sărată, deoarece apa din Oceanul Atlantic are timp să se încălzească înainte de a ajunge pe coasta israeliană.
Între 1992 și 2022, nivelul Mării Mediterane a crescut cu aproximativ 14,59 centimetri. Creșterea globală a nivelului mării este cauzată de încălzirea și expansiunea apei mării și de topirea ghețarilor, care afectează și Marea Mediterană.
O altă tendință îngrijorătoare este acidificarea treptată a apei de mare. Rata acesteia este de aproximativ 0,003 pH pe an. Acest fenomen este atribuit pătrunderii în apă a unor cantități crescute de dioxid de carbon din aer. Acidificarea apei afectează diverse procese biologice din mare, în special distruge mineralele de care recifele de corali și moluștele au nevoie pentru a-și construi scheletul și cochilia.
Raportul a mai menționat că majoritatea indicatorilor de poluare marină au rămas stabili în comparație cu anii precedenți. Însă cercetătorii au remarcat o „tendință alarmantă de creștere” a poluării cu mercur în nordul golfului Haifa. Acest lucru se datorează probabil mercurului care pătrunde în apele subterane de sub o fabrică abandonată din regiune.