STUDIU:Cererea de gaze din UE va duce la noi investiții de 223 miliarde de dolari în combustibili fosili

Un studiu realizat de grupul de activiști în domeniul climei Global Witness a constatat că cererea de gaze naturale din Europa va determina investiții noi de 223 de miliarde de dolari în extracția acestui combustibil la nivel mondial până în 2033.

Investițiile totale ale industriei combustibililor fosili în producția de gaze naturale pentru Europa ar trebui să ajungă la 1.000 de miliarde de dolari până în 2033, potrivit Bloomberg. Studiul a constatat că, în pofida eforturilor de reducere a emisiilor și de diminuare a livrărilor de energie din Rusia, cererea de gaze din UE continuă să crească.

Agenția Internațională pentru Energie prevede că, în 2024, consumul de combustibil fosil în Europa va crește cu 3%. Această rată este mai mare decât creșterea medie globală, dar mai mică decât creșterea preconizată a consumului în Asia (4%).

„Deși gazele naturale produc mai puțină poluare decât alți combustibili fosili, proiectele de extracție a gazelor din întreaga lume sunt analizate cu atenție din cauza impactului lor asupra schimbărilor climatice, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la instalațiile care vor fi construite în cele din urmă”, se arată în studiu .

Se remarcă faptul că Europa se bazează în mare măsură pe gazele importate din SUA și Qatar și că, de asemenea, caută să crească producția în interiorul blocului. Într-adevăr, gazul este văzut ca un fel de punte în timpul tranziției energetice. Germania, de exemplu, are în vedere susținerea unei extinderi masive a parcului său de centrale pe gaz care ar putea arde ulterior hidrogen.

„Europa se grăbește pe o cale periculoasă prin dublarea utilizării gazelor fosile”, a declarat Dominic Eagleton, expert senior în combustibili fosili la Global Witness. De asemenea, el a cerut Comisiei Europene să stabilească anul 2035 ca dată pentru eliminarea treptată a acestui combustibil.

Conform studiului, creșterea consumului de gaze ar duce la 6,6 miliarde de tone de emisii de carbon până în 2033. Această cantitate este echivalentă cu emisiile anuale ale Franței timp de două decenii. Articolul a subliniat că SUA a suspendat aprobarea de noi licențe de export de gaz natural lichefiat pentru a studia impactul asupra climei, ceea ce ar putea împiedica această investiție de miliarde de dolari.