Analiștii au întocmit o listă de obiective pentru tranziția ecologică globală pentru 2024

Analiștii BloombergNEF au pregătit trei sarcini esențiale pentru 2024 pentru comunitatea globală a energiei regenerabile, pentru a contribui la atingerea neutralității emisiilor de carbon până în 2050.

La urma urmei, în ciuda unor succese, cum ar fi acordurile politice, creșterea parcului de vehicule electrice, reducerea costurilor tehnologiilor verzi etc., sarcina de a ajunge la zero net nu este încă nici măcar pe jumătate îndeplinită, potrivit BNEF.

Printre principalele provocări pentru 2024, analiștii au identificat:

Controlul energiei eoliene și al rețelelor

În 2023, au existat unele dificultăți care au dus la anularea mai multor proiecte eoliene offshore din cauza creșterii costurilor și a proceselor de autorizare îndelungate. Există o problemă permanentă care trebuie discutată: implementarea energiei eoliene nu ține pasul cu rata de creștere necesară. Astfel, capacitatea de energie eoliană s-a dublat doar din 2014 (până la 103 GW), iar capacitatea de energie solară a crescut de nouă ori (până la 400 GW). BNEF preconizează că capacitatea de energie eoliană va ajunge la 1,9 TW până în 2030, cu mult sub cei 3,6 TW prevăzuți în scenariul de tranziție ecologică. Analiștii solicită o creștere a investițiilor anuale în rețele până la 600 de miliarde de dolari până în 2030. Și să se accelereze procedurile de autorizare pentru noile instalații de energie regenerabilă.

Implementarea de energie „curate” în economiile emergente

Se așteaptă ca aceste țări să înregistreze o creștere rapidă a cererii de energie. În unele dintre ele, cererea va crește de mai multe ori, de exemplu, în Indonezia va crește de șapte ori, iar în India de patru ori. Se remarcă faptul că, în 2022, țările în curs de dezvoltare au reprezentat 74% din creșterea netă a capacității verzi. Prin urmare, pentru aceste țări este nevoie de finanțare și de acces la piața energiei regenerabile și la investitori.

Creșterea cererii de materiale industriale „curate”

Analiștii au subliniat faptul că industria – în special cea metalurgică, a cimentului, a îngrășămintelor și a produselor chimice – este responsabilă pentru aproximativ un sfert din emisiile antropice de gaze cu efect de seră. Atenuarea și, în cele din urmă, eliminarea acestei contribuții va necesita o combinație de electrificare, circularitate, utilizarea hidrogenului și captarea carbonului.

„În acest an, mult timp și energie vor fi cheltuite pentru a prognoza și apoi pentru a analiza rezultatele numeroaselor alegeri guvernamentale care vor avea loc în întreaga lume și implicațiile lor pentru energie, climă și geopolitică. Aceste implicații vor fi, desigur, semnificative, dar, din punct de vedere climatic, nu ne putem permite ca anul 2024 să fie un an de observare și așteptare”, a declarat BNEF, menționând apropierea jumătății anilor 2020, care sunt critici pentru combaterea schimbărilor climatice .