Emisiile de metan asociate cu cultivarea orezului în Africa au fost aproape de două ori mai mari decât se aștepta, de aproximativ 2,6 milioane de tone pe an, în loc de 1,5 milioane de tone.
Acestea au crescut cu 200.000 de tone anual în ultimul deceniu și acum reprezintă 31% din emisiile de metan de pe continent și 7% din emisiile globale ale acestui gaz. Această creștere este atribuită extinderii terenurilor în țările din Africa de Vest, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Climate Change.
Începând din 2007, emisiile globale de metan au început să crească vertiginos, dar motivele nu erau clare. Modelarea atmosferică a indicat Africa tropicală drept principala sursă nouă de emisii – probabil din producția de animale. Oamenii de știință conduși de Zichong Chen de la Universitatea Harvard au inventariat emisiile de metan de pe continentul african și au constatat că această creștere se datorează în principal cultivării orezului.
Suprafața cultivată cu această cultură a crescut cu 68% din 2008, ajungând la 16 milioane de hectare. Angajamentul global privind metanul are ca obiectiv reducerea emisiilor totale de metan cu 30% până în 2030. Pentru a îndeplini acest obiectiv, țările africane vor trebui să reducă semnificativ emisiile din alte sectoare (de exemplu, creșterea animalelor): producția de orez de pe continent va trebui să crească pentru a asigura securitatea alimentară a populației în creștere.