Un studiu realizat de grupul de reflecție Agora Energiewende a constatat că emisiile Germaniei în 2023 au scăzut la 673 de milioane de tone (obiectivul anual al guvernului este de 722 de milioane de tone de CO2), atingând cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani. Cu toate acestea, aproximativ jumătate din această reducere se datorează scăderii cererii și reducerilor de producție în industriile energointensive, potrivit Bloomberg.
„Germania încă nu este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivele climatice până în 2030”, a declarat Simon Muller, directorul grupului de cercetare.
Analiștii au subliniat că doar 15% din totalul reducerilor de emisii sunt rezultatul unor standarde mai ridicate de eficiență energetică sau al creșterii numărului de surse de energie regenerabilă. Ministerul Economiei a calificat aceste rezultate drept „foarte pesimiste”, afirmând că efectul deplin al proiectelor implementate va deveni vizibil abia în 2024.
Se remarcă faptul că cea mai mare parte a emisiilor (aproximativ 44 de milioane de tone) au fost reduse deoarece companiile și serviciile publice au ars mai puțin cărbune, pe fondul creșterii prețurilor la carbon. Potrivit Agenției Federale de Mediu din Germania, veniturile obținute din sistemele de comercializare a certificatelor de emisii au atins un nivel record de 18 miliarde de euro, în creștere cu 40% față de 2022. Banii vor merge în întregime la fondul de climă și transformare al țării.
Studiul a adăugat că Germania se bazează tot mai mult pe energia electrică furnizată de vecinii săi și a devenit pentru prima dată un importator net. Analiștii au declarat că emisiile ar putea începe să crească din nou dacă economia „își va accelera ritmul”. Dar sectoarele locuințelor și transporturilor nu au reușit deja să îndeplinească obiectivele climatice consistente pentru 2019 și 2020.