China, India, Nigeria, Indonezia și SUA au fost clasate ca fiind țările care irosesc cele mai multe alimente, respectiv 236,47 milioane de tone în fiecare an. Nivelurile de risipă de alimente în gospodării sunt aproape aceleași în țările cu venituri ridicate, cu venituri medii superioare și cu venituri medii inferioare, potrivit Insider Monkey.
- China generează 91,6 milioane de tone de deșeuri alimentare pe an
Se remarcă faptul că China aruncă cea mai mare cantitate de alimente pe gospodărie – aproape 6% din producția totală. Pe măsură ce clasa de mijloc a țării crește, cererea pentru diferite alimente este în creștere, ceea ce duce adesea la achiziții și cheltuieli excesive. Gestionarea deficitară a lanțului de aprovizionare joacă, de asemenea, un rol major în această risipă, deoarece drumul de la fermă până pe masă este plin de provocări logistice.
„Guvernul chinez a recunoscut problema și ia măsuri pentru a reduce risipa de alimente, inclusiv campanii de informare și intervenții tehnologice pentru îmbunătățirea practicilor agricole”, se arată în materialul publicat.
- India înregistrează 68,7 milioane de tone de deșeuri alimentare pe an
S-a observat că India se confruntă cu probleme grave legate de deșeuri, care rezultă din ineficiența întregului lanț de aprovizionare cu alimente. Risipa de alimente pe cap de locuitor în țară este de 50 kg, ceea ce înseamnă 68,7 milioane pe an. Aceasta înseamnă că 40% din producția totală de alimente se transformă în deșeuri alimentare. Cu toate acestea, potrivit ONU, peste 200 de milioane de indieni sunt subnutriți. Guvernul țării colaborează cu diverse organizații neguvernamentale pentru a aborda aceste probleme prin îmbunătățirea practicilor agricole pentru a face lanțul de aprovizionare mai eficient.
- Nigeria – 37,94 milioane de tone de deșeuri alimentare menajere pe an
Documentul a evidențiat faptul că media deșeurilor menajere pe cap de locuitor în Africa subsahariană este de 108 kg, comparativ cu 74 kg în restul lumii. Micii fermieri din Nigeria, care reprezintă o parte semnificativă a sectorului agricol, nu au adesea acces la tehnici agricole moderne și la instalații de depozitare eficiente, ceea ce duce la pierderi post-recoltare.
- Indonezia – 20,93 milioane de tone de deșeuri alimentare menajere pe an
Deșeurile alimentare din Indonezia costă țara 13-32 miliarde de dolari pe an, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din PIB. Există aproximativ 77 kg de deșeuri alimentare pe cap de locuitor. Aceste pierderi sunt cauzate, în principal, de lipsa accesului la tehnologii agricole moderne și la metode eficiente de procesare post-recoltare. Acest lucru duce la pierderi chiar înainte ca produsele alimentare să ajungă pe piață. Topografia țării îngreunează transportul și provoacă pierderi suplimentare, în special în cazul produselor perisabile.
- SUA – 19,3 milioane de tone de deșeuri alimentare în gospodării pe an
Potrivit Feeding America, 40% din totalul alimentelor din SUA sunt irosite, ceea ce înseamnă 408 miliarde de dolari pe an. Această cantitate de deșeuri este influențată de o serie de factori, inclusiv de cantitatea mare de alimente și de prevalența porțiilor mari, în special în industria restaurantelor.