Un studiu realizat de Save the Children, o organizație internațională neguvernamentală, a constatat că inundațiile, incendiile, ciclonii, furtunile și alunecările de teren au ucis cel puțin 12.000 de persoane din întreaga lume în anul 2023. Astfel, numărul victimelor a fost cu 30% mai mare decât în 2022, potrivit ReliefWeb.
Se remarcă faptul că în timpul a circa 240 de dezastre climatice, numărul de decese a crescut cu:
- 60% din cauza alunecărilor de teren;
- 278% din cauza incendiilor de vegetație;
- 340% din cauza furtunilor, influențate în mare măsură de tragedia din Libia provocată de furtuna Danielle din septembrie.
Materialul a subliniat faptul că fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente și mai severe din cauza crizei climatice. Studiul a constatat că 45% dintre cei care au murit erau rezidenți ai unor țări care generează doar 0,1% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial.
„Analiza demonstrează în mod clar cum criza climatică îi afectează în mod disproporționat pe cei care au făcut cel mai puțin pentru a o provoca și care sunt mai puțin capabili să reziste la cele mai devastatoare efecte ale acesteia, consolidând și mai mult inegalitatea, sărăcia și strămutarea. Miile de decese cauzate de fenomenele meteorologice extreme din acest an sunt un exemplu deosebit de grav al impactului uriaș al schimbărilor climatice asupra copiilor, familiilor și comunităților”, a declarat Kelly Toole, responsabilul pentru schimbări climatice al organizației Salvați Copiii.