Spuma de mare, formată de valuri, conține o concentrație mare de substanțe chimice care reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea umană. Acest lucru este evidențiat de rezultatele unui studiu asupra apei de mare, comandat de guvernul olandez, scrie The Guardian.
Mai întâi, studiul privind compoziția spumei marine a fost realizat în Belgia. În eșantioane s-a descoperit o concentrație ridicată de compuși per- și polifluoroalchilici (PFAS). Aceștia sunt utilizați pe scară largă datorită calităților în calitate de hidroizolanți și degradării lente.
Institutul de Sănătate din Țările de Jos a efectuat apoi măsurători similare pe coasta din provinciile Zealand și Olanda. Și acest studiu a relevat, deși nu la fel de ridicate, niveluri încă foarte vizibile de PFAS.
Oamenii de știință avertizează că substanțele chimice sintetice din grupul PFAS au efecte toxice asupra sistemului imunitar uman și pot provoca anumite tipuri de cancer și probleme de fertilitate. De asemenea, aceste substanțe prezintă anumite riscuri pentru animalele sălbatice.
„Este rezonabil să faceți duș după scăldat, să vă spălați pe mâini înainte de a mânca și să evitați să lăsați copiii și animalele de companie să ingereze spumă de mare”, a declarat ministrul olandez al apelor, Mark Harbers, comentând concluziile studiului.
Cu toate acestea, el nu vede necesitatea de a impune restricții privind scăldatul în mare, deoarece concentrația de substanțe periculoase direct în apa de mare este mult mai mică decât în spuma de mare.