Potrivit oamenilor de știință, anul acesta va fi „aproape sigur” cel mai cald din ultimii 125.000 de ani, titrează Euractiv.
Cele mai recente date ar fi demonstrat că octombrie-2023 a fost, de asemenea, cel mai cald octombrie înregistrat pentru această perioadă. Potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, luna trecută a depășit cu o marjă uriașă recordul anterior de temperatură din octombrie 2019.
„Recordul a fost doborât cu 0,4 grade Celsius, ceea ce reprezintă o marjă uriașă”, a declarat directorul adjunct al Copernicus, Samantha Burgess, descriind anomalia de temperatură din octombrie ca fiind „foarte extremă”.
Oamenii de știință afirmă că valurile de căldură sunt rezultatul emisiilor continue de gaze cu efect de seră provenite din activitatea umană, combinate cu apariția în acest an a fenomenului El Niño, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific.
La nivel global, temperatura medie a aerului la suprafață în octombrie a fost cu 1,7 grade Celsius mai mare decât în aceeași lună din perioada 1850-1900.
Octombrie record înseamnă că 2023 va fi acum „aproape sigur” cel mai cald an înregistrat vreodată. Recordul anterior a fost înregistrat în 2016 – un alt an El Niño.
Se pare că schimbările climatice alimentează dezastre naturale din ce în ce mai devastatoare. În acest an, printre acestea se numără inundațiile care au ucis mii de oameni în Libia, un val de căldură în America de Sud și cel mai grav sezon de incendii de vegetație înregistrat vreodată în Canada.
„Nu trebuie să permitem ca inundațiile devastatoare, incendiile de vegetație, furtunile și valurile de căldură înregistrate în acest an să devină noua normalitate”, a declarat Piers Forster, climatolog la Universitatea din Leeds. Acesta a mai menționat că reducerea la jumătate a ritmului de încălzire ar putea fi realizată prin reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră în următorul deceniu.