Un studiu privind stabilirea prețului pe carbon și mecanismul de ajustare la frontieră a prețului pe carbon, cu impact și implicații pentru Republica Moldova, a fost lansat în cadrul lucrărilor Atelierului consultativ privind sporirea securității energetice a Republicii Moldova. Evenimentul a făcut parte din proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (Moldova Energy Security Activity – MESA), sprijinit de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Republicii Moldova.
Prin intermediul MESA, USAID a decis să investească 59.8 milioane de dolari pentru patru ani (2022-2026) pentru a contribui la consolidarea și diversificarea sectorului energetic al Republicii Moldova, astfel îmbunătățind securitatea energetică pe termen lung în sprijinul suveranității Republicii Moldova.
Proiectul MESA are ca obiective cheie îmbunătățirea integrării fizice și de piață a sistemului energetic al Republicii Moldova cu Europa, creșterea integrării energiei regenerabile și sporirea rezilienței la schimbările climatice, precum și atragerea investițiilor în capacități locale de generare a energiei electrice interne și eficiența energetică
În luarea sa de cuvânt la eveniment, ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a menționat că „În perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, subiectul instituirii sistemului de taxare a carbonului devine o întrebare care nu se referă la ,,dacă”, ci la ,,când”. Atunci când, Republica Moldova va adera la UE, va fi supusă sistemului UE de comercializare a emisiilor de carbon (ETS). În același timp cu mecanismul de ajustare la frontieră a carbonului (CBAM), recent înființat de UE, stabilirea prețului carbonului din emisiile de GES va avea efecte în Republica Moldova încă din 2026, iar raportarea inițială în timpul perioadei de tranziție a CBAM va începe din octombrie 2023”.
La eveniment au mai participat Victor Parlicov, ministru al Energiei, William Trigg, șef al Departamentului de Dezvoltare Economică a USAID, Marius Taranu, reprezentant al MESA și alți experți internaționali și locali.
Sursa:mediu.gov.md