Cantitatea de gheață marină din Antarctica a scăzut la un nivel minim istoric pentru această perioadă a anului.
Potrivit CNN, în fiecare an, cantitatea de gheață de mare din Antarctica scade la cel mai scăzut nivel în timpul verii de pe continent. Apoi, gheața de mare se acumulează din nou în timpul iernii. Însă anul acesta, potrivit observațiilor oamenilor de știință, situația a luat o amploare înfiorătoare.
Se observă că gheața de mare nu a revenit la nivelurile așteptate și se află la cel mai scăzut nivel pentru această perioadă a anului de când au început observațiile, în urmă cu 45 de ani.
„La jumătatea lunii iulie, gheața de mare din Antarctica era cu 2,6 milioane de kilometri pătrați mai mică decât media înregistrată între 1981 și 2010. Aceasta este o suprafață aproape la fel de mare ca Argentina sau ca teritoriile combinate ale Texasului, Californiei, New Mexico, Arizonei, Nevadei, Utah și Colorado”, notează CNN.
Se remarcă faptul că, spre deosebire de Arctica, unde gheața de mare se topește în mod constant pe măsură ce criza climatică se accelerează, gheața de mare din Antarctica a fluctuat de la maxim record la minim record în ultimele decenii, ceea ce îngreunează înțelegerea de către oamenii de știință a modului în care aceasta răspunde la încălzirea globală.
Însă, începând din 2016, oamenii de știință au început să observe o tendință abruptă de scădere și mulți dintre ei spun că schimbările climatice ar putea fi principalul motiv pentru dispariția gheții.
Se remarcă faptul că, la sfârșitul lunii februarie a acestui an, gheața marină din Antarctica a atins cea mai mică suprafață de la începutul înregistrărilor – 691.000 de mile pătrate.
Gheața de mare, deși nu afectează în mod direct creșterea nivelului mării, deoarece aceasta plutește deja în ocean. Dar, în același timp, topirea acesteia lasă calotele de gheață și ghețarii de coastă deschise valurilor și apelor calde ale oceanului, ceea ce le face mai vulnerabile la topire și distrugere.
Lipsa gheții marine ar putea avea, de asemenea, consecințe grave asupra faunei sălbatice, inclusiv asupra krillului, cu care se hrănesc multe balene din regiune, precum și asupra pinguinilor și focilor care se hrănesc și se odihnesc pe gheața marină.
În sens mai larg, gheața de mare din Antarctica ajută la reglarea temperaturii planetei, ceea ce înseamnă că dispariția acesteia ar putea avea efecte în cascadă mult dincolo de continent.