Între 2023 și 2032, emisiile de dioxid de carbon provenite din sectorul agricol mondial vor crește cu 7,6%, reprezentând o amenințare și mai mare pentru clima planetei. În același timp, partea covârșitoare (80%) a tuturor substanțelor nocive va cădea pe seama zootehniei, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung cu referire la un raport comun al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
În același timp, potrivit previziunilor experților, rata de creștere a emisiilor va fi mai mică decât creșterea preconizată a producției agricole, care va crește cu 12,8% în zece ani. Astfel, concentrația de emisii de CO2 în agricultură va fi mai mică până în 2032, comparativ cu nivelurile actuale.
Cu toate acestea, crescătorii de animale și agricultorii trebuie să fie mai proactivi în introducerea de noi echipamente și îmbunătățirea tehnicilor de producție existente pentru a se pregăti mai bine pentru schimbările climatice care vor urma. În special, experții au făcut apel la fermieri să întreprindă „adoptarea pe scară largă și integrată” a tehnologiilor fără emisii de carbon în sectorul zootehnic și în alte sectoare agricole.