NASA a publicat o animație care arată cum omenirea se „sufocă” din cauza emisiilor atmosferice, în special a dioxidului de carbon. Planeta suferă cel mai mult din cauza arderii combustibililor fosili, relatează space.com.
Videoclipurile arată emisiile de gaze cu efect de seră în diferite culori care au avut loc pe planetă în cursul anului 2021 în diferite părți ale lumii. Cea mai mare parte a videoclipului prezintă emisii de culoare galben-portocaliu în jurul planetei – acestea sunt emisii provenite din arderea combustibililor fosili. Roșu este culoarea emisiilor provenite din arderea biomasei – vegetație vie sau moartă.
Dioxidul de carbon produs de ecosistemele terestre prin respirația plantelor este prezentat în verde, iar emisiile din oceane sunt prezentate în albastru.
Videoclipurile arată, de asemenea, unde este absorbit dioxidul de carbon de către ecosistemele marine și terestre sau prin fotosinteză. În total, acestea sunt capabile să absoarbă jumătate din emisiile cauzate de oameni în fiecare an.
Prima înregistrare video, care prezintă atmosfera deasupra Americii de Nord și de Sud, arată un nor de culoare maro-gălbuie care crește treptat în emisfera nordică. Linia verde punctată din America de Sud reprezintă absorbția de CO2 de către copaci, care are loc doar în timpul zilei.
„Schimbarea rapidă a culorii deasupra pădurii tropicale amazoniene arată influența plantelor care absorb carbonul în timpul zilei și apoi îl eliberează noaptea”, spun cercetătorii.
Cel de-al doilea videoclip prezintă emisiile deasupra Asiei și Australiei.
„Caracteristica cea mai proeminentă aici este reprezentată de emisiile de combustibili fosili din China”, notează oamenii de știință, adăugând că Australia este în principal un rezervor de carbon în această regiune. Cu toate acestea, spre finalul videoclipului, un nor de emisii de combustibili fosili din emisfera nordică se deplasează spre sud și acoperă Australia.
Cel de-al treilea videoclip prezintă Africa, Europa și Orientul Mijlociu, unde marea majoritate a emisiilor de combustibili fosili sunt produse în Europa și în Arabia Saudită. Potrivit comunicatului, norii roșii și subțiri care planează deasupra Africii centrale reprezintă emisii provenite de la focurile pe care oamenii le aprind pentru a curăța resturile recoltelor.