Distrugerea barajului hidroelectric Kakhovka este un „dezastru umanitar, economic și de mediu monumental”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, care a precizat că ONU nu are acces la informații independente pentru a verifica modul în care s-a produs incidentul.
„Distrugerea barajului a fost un alt exemplu al costului teribil al războiului pentru populație. Porțile suferinței se revarsă de mai bine de un an și acest lucru trebuie să înceteze”, a declarat Guterres.
Secretarul general al ONU a adăugat că cel puțin 16.000 de persoane și-au pierdut deja casele și a dat asigurări că ONU și partenerii plănuiesc să acorde asistență urgentă locuitorilor din zonele afectate sub formă de apă potabilă, medicamente și „alte tipuri de asistență critică”. De asemenea, el a făcut apel la „o pace justă, în conformitate cu Carta ONU, dreptul internațional și rezoluțiile Adunării Generale”.
La 6 iunie, barajul centralei hidroelectrice Kakhovka s-a prăbușit. Autoritățile locale au anunțat evacuarea. Autoritățile ucrainene au început să evacueze locuitorii de pe malul drept al râului Nipru.
Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a acuzat Rusia „de subminarea din interior a structurilor centralei hidroelectrice”. Kremlinul a acuzat Kievul pentru acest incident, legând sabotajul de o „ofensivă eșuată” a forțelor armate ucrainene. Ambele țări au cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu acest incident.