Reprezentanți din 175 de țări discută la Paris, în perioada 29 mai – 2 iunie, despre pregătirea unui tratat internațional privind măsurile de combatere a poluării cu plastic, relatează RTBF. Scopul tratatului este de a pune capăt complet utilizării produselor din plastic de unică folosință până în 2040.
În prezent, lumea produce de două ori mai multe deșeuri din plastic decât în urmă cu 20 de ani, potrivit canalului. În fiecare an, se produc 460 de milioane de tone de astfel de deșeuri. Din această cantitate, aproximativ 4,8-12,7 milioane de tone ajung în cele din urmă în ocean, care, până în 2050, ar putea conține mai mult plastic decât pește.
Urme de microplastice au fost găsite chiar și pe Muntele Everest, la 8.400 de metri, a amintit RTBF. Se așteaptă ca producția de deșeuri din plastic să se tripleze până în 2060 dacă nu se iau măsuri.
O a doua rundă de negocieri privind proiectul de tratat a început la Paris. O serie de asociații de mediu consideră că aceasta este o oportunitate de a pune capăt „dezastrului plasticului” și solicită un tratat obligatoriu pentru participanții săi, ceea ce unele țări nu au acceptat încă, precizează RTBF.