Expertul în călătorii Christopher Nye i-a avertizat pe cei care se îndreaptă spre destinații europene populare în această vară cu privire la animalele sălbatice periculoase care le populează. Călătorii se confruntă în special cu multe pericole „târâtoare” în Spania, Franța și alte țări calde, scrie Express.
„Avem un singur șarpe veninos pe insule (Marea Britanie și Irlanda – n.r.), iar insectele și păianjenii noștri locali sunt destul de inofensivi. Același lucru se poate spune, în general, despre majoritatea țărilor europene. Cu toate acestea, climatul mai cald a generat unele dintre cele mai urâte creaturi târâtoare de care familiile neștiutoare ar trebui să stea departe, mai ales atunci când vă aflați în mijlocul pustietății”, a notat Naip.
1. Viespea asiatică (Franța și Spania). Deși originară din Asia de Sud-Est, viespea asiatică a ajuns totuși în Franța în 2003 și în Spania în jurul anului 2010. Nu sunt predispuși la agresivitate excesivă, dar pot înțepa dacă se simt amenințați sau dacă le este atacat cuibul. Viespilele au de obicei o lungime de aproximativ 3-4 cm, dar reginele pot avea peste 5 cm.
2. Vipera cu nasul lung (Europa de sud-est). Turiștii care vizitează țări precum Ungaria, Austria, Italia sau nordul Albaniei ar trebui să se ferească de viperele cu nasul lung. Viperele cu gât lung sunt văzute de obicei în ferme, pe câmpuri deschise și pe pante stâncoase, dar este foarte puțin probabil să fie văzute în orașe. În cazuri extreme, mușcăturile de viperă cu nasul lung pot fi fatale, dar șansele de supraviețuire cu asistență medicală în timp util sunt destul de mari.
3. Omida conurilor de pin (Spania și în alte părți ale Europei). Deși aceste omizi arată drăguț și pufos, ele pot fi extrem de periculoase pentru copii și câini. Firele lor de păr „pufoase” sunt de fapt toxice și pot provoca erupții cutanate, iritații oculare, tuse și reacții alergice. De asemenea, puful de omidă este transportat de vânt.
4. Păianjenul pâlnie (zonele de coastă mediteraneene). Acest păianjen își primește numele din cauza pânzei sale în formă de pâlnie. Este una dintre cele mai mari specii de păianjeni din Europa – femelele au o lungime de aproximativ 3 cm și sunt de obicei mai mari decât masculii. Acești păianjeni sunt activi pe tot parcursul anului, iar mușcăturile lor pot fi destul de neplăcute, așa că este bine să fie evitate.
5. Păianjenul Văduva Neagră (Franța, Marea Mediterană, Asia Centrală). Acest păianjen este activ în Corsica, Provence și de-a lungul coastei atlantice și este cel mai periculos păianjen din Franța. Veninul văduvei negre este de aproximativ 15 ori mai puternic decât cel al șarpelui cu clopoței și are consecințe grave: poate afecta sistemul nervos și poate provoca halucinații sau chiar tulburări de comportament. Cu toate acestea, majoritatea victimelor se recuperează fără complicații grave.