Guvernul SUA va oferi subvenții în valoare de 3,5 miliarde de dolari pentru construirea de instalații de captare și stocare a carbonului și a majorat creditul fiscal la 180 de dolari pe tonă pentru a sprijini această tehnologie. Ofertanții câștigători vor fi anunțați în vara anului 2023, relatează Climate Home News.
Autorii au precizat că acesta este cel mai mare efort global pentru a contribui la stoparea schimbărilor climatice prin captarea directă a dioxidului de carbon (DAC). Oamenii de știință ai ONU estimează că miliarde de tone de carbon trebuie aspirate din atmosferă în fiecare an pentru a atinge obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. Deși o mare parte din CO2 va fi captată în mod natural, va fi necesară și captarea directă a acestui gaz.
Documentul a subliniat că lumea nu poate reduce emisiile de carbon suficient de repede pentru a evita schimbările climatice catastrofale. Acest lucru susține dezvoltarea de tehnologii pentru a elimina carbonul din aer.
Și alte țări susțin această industrie, dar finanțarea lor este nesemnificativă. Marea Britanie, de exemplu, intenționează să aloce aproximativ 124 de milioane de dolari pentru captarea carbonului, în timp ce 12 miliarde de dolari sunt destinate stimulării cererii de vehicule electrice personale și comerciale.
În document se menționează că cererile de finanțare pentru hub-ul DAC din SUA trebuiau depuse la 13 martie. Cu toate acestea, guvernul și unele companii nu au dezvăluit încă toate detaliile cererilor. În articol se menționează că Statele Unite intenționează să sprijine patru hub-uri, dar au fost deja depuse cel puțin nouă cereri. Acestea ar putea concura cu două proiecte majore ale companiei petroliere Occidental Petroleum. Toate acestea au potențialul de a atinge obiectivul guvernului american de un milion de tone pe an, spun experții din industrie. Cu toate acestea, dezvoltarea tehnologiei va avea nevoie de competențe specializate pe care niciun program universitar nu le poate oferi în acest moment.
„Industria este vulnerabilă acum, dar toate săgețile arată în direcția bună. Acum trebuie să ne facem treaba, adică să pregătim instalațiile și să începem să extragem cantități semnificative de CO2 din atmosferă”, a declarat directorul comercial al Carbon Capture, Jonas Lee .
Industria a atras, de asemenea, atenția giganților petroliști. La urma urmei, cererea de combustibili fosili va scădea, iar companiile au un avantaj în ceea ce privește obținerea de autorizații pentru sondele de sechestrare care sunt garantate că vor păstra CO2 în sol.
Documentul a subliniat că tehnologia, la o scară care ar putea afecta schimbările climatice, ar putea fi prea scumpă. În funcție de procesele tehnice, captarea și stocarea unei tone de dioxid de carbon ar putea costa peste 1.000 de dolari, însă guvernul american a stabilit un preț de 100 de dolari pe tonă. Potrivit lui Dan Friedman, directorul executiv al Carbon Engineering, pentru a obține un cost și o scară care să poată afecta planeta, trebuie să proiectezi o instalație care poate fi ușor de duplicat și care va face același lucru la nesfârșit, ca un restaurant fast-food în franciză.