Oamenii de știință avertizează că apropierea de parcuri, precum și excursiile în natură sunt extrem de importante în timpul copilăriei. Un studiu recent a demonstrat că sănătatea mintală și dezvoltarea cognitivă a copiilor sunt mult mai bune dacă aceștia petrec adesea timp în natură.
În prezent, mai mult de 55% din populația lumii trăiește în orașe. Copiii cresc într-o junglă de piatră, când oamenii de știință spun că au nevoie de plimbări în natură pentru o mai bună dezvoltare psihologică.
Oamenii de știință din Marea Britanie consideră că cercetările lor ar putea influența deciziile de planificare a zonelor urbane din întreaga lume. Construirea de noi locuințe în apropierea parcurilor și a pădurilor ar putea optimiza „beneficiile legate de dezvoltarea cognitivă și sănătatea mentală a copiilor”.
Pentru studiul lor, experții au analizat date anonime de la 3.568 de copii și tineri cu vârste cuprinse între nouă și 15 ani din întreaga Londră. Ei au urmărit performanțele copiilor între 2014 și 2018. Autorii lucrării au ales această grupă de vârstă cu un anumit motiv, deoarece este un moment cheie în dezvoltarea gândirii și înțelegerii lumii de către copii.
Autorii au analizat relația dintre datele din chestionare care au raportat probleme emoționale, comportament negativ, hiperactivitate și probleme cu colegii și datele din satelit care au examinat mediul în care a crescut copilul.
S-a dovedit că a fi în natură a fost asociat cu rate mai mari de dezvoltare cognitivă și cu un risc cu 17% mai mic de probleme emoționale și de comportament.
Autorii spun că sunetele și mirosurile din pădure funcționează ca terapie de relaxare. Cu toate acestea, motivele pentru care experimentăm beneficii psihologice din partea naturii rămân necunoscute.