Activiștii pentru climă au blocat o arteră de circulație cheie, care duce spre spre Haga

Sute de activiști pentru climă au blocat sâmbătă unul dintre principalele drumuri care duc spre Haga. Protestatarii, dintre care mulți fluturau steaguri colorate purtând simbolul grupului ecologist Extinction Rebellion, s-au adunat pe autostrada A12, în apropiere de clădirea temporară a parlamentului olandez, titrează AP News.

După aproximativ o oră de blocaj, poliția a început să-i aresteze pe demonstranții care refuzau să părăsească drumul.

La începutul acestei săptămâni, șase activiști ai Extinction Rebellion au fost reținuți sub suspiciunea de incitare la revoltă prin convocarea unui protest.  Vineri, un judecător a confirmat un ordin prin care unuia dintre activiști i s-a interzis accesul în zonă pentru 90 de zile. Arestările și ordinul de interzicere au stârnit obiecții în rândul activiștilor, care au susținut că le încalcă dreptul la protest pașnic.

Purtătoarea de cuvânt a Extinction Rebellion, Ann Kervers, a declarat că numărul mare de participanți la protest „arată ce crede societatea despre beneficiile combustibililor fosili și despre intimidarea și criminalizarea activismului non-violent pentru climă”.

Procuratura a declarat că blocarea drumului aglomerat care duce spre Haga a reprezentat un risc pentru automobiliști și protestatari.

Activiștii Extinction Rebellion au promis că vor continua protestele, în timpul cărora cer eliminarea scutirilor fiscale acordate de guvern companiilor producătoare de combustibili fosili.

Anterior, activiștii pentru climă din grupul Extinction Rebellion s-au fixat de scaunul președintelui Camerei Comunelor din Marea Britanie și au blocat un petrolier care transporta petrol rusesc în Norvegia.