Azi a fost publicată în Monitorul Oficial Strategia Națională de dezvoltare ”Moldova Europeană 2030”. Documentul a fost aprobat de Parlamentul Republicii Moldova pe data de 17 noiembrie 2022.
Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030” (SND) este un document național de viziune strategică pe termen lung, care indică direcțiile de dezvoltare a țării și adaptează prioritățile, obiectivele, indicatorii, dar și țintele angajamentelor internaționale asumate de Republica Moldova cu contextul național, în special, la Acordul de Asociere a Republicii Moldovala Uniunea Europeană. Republica Moldova este în continuă transformare, fiind afectată direct de evenimentele regionale și globale. În acest context extrem de dificil, pe lângă intervențiile de scurtă durată necesare pentru a face față crizelor curente, Guvernul și-a propus definirea unei viziuni de dezvoltare pe termen mediu și lung pentru a consolida reziliența față de crizele viitoare și a crea baza pentru o dezvoltare durabilă și incluzivă a țării.
SND propune o viziune de dezvoltare centrată pe om, având la bază concluziile implementării Strategiei naționale de dezvoltare precedente, „Moldova 2020”. Conform acestei viziuni, omul este beneficiarul, nu resursa ori instrumentul dezvoltării, iar însăși dezvoltarea presupune un conținut tangibil de creștere a bunăstării.
Astfel, obiectivele de dezvoltare stabilite de SND derivă din conceptul modern de calitate a vieții și din problemele majore identificate la nivel național. În contextul de dezvoltare al Republicii Moldova, dimensiunile cele mai importante ale calității vieții sunt: veniturile, condițiile de trai, educația, cultura, sănătatea, solidaritatea socială, respectarea drepturilor omului, încrederea în guvernare, încrederea în justiție, securitatea umană și calitatea mediului. SND trasează o legătură directă între aspirațiile de bunăstare, pe de o parte, și politicile care vor contribui la atingerea acestor obiective, pe de altă parte.
Monitorizarea progresului și evaluarea impactului de dezvoltare a SND vor fi realizate prin intermediul indicatorilor statistici, inclusiv al obiectivelor de dezvoltare durabilă. Urmând imperativul integrării europene, exprimat nemijlocit prin implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, SND adoptă conceptul utilizat de țările Uniunii Europene pentru măsurarea calității vieții oamenilor în zece dimensiuni.
În același timp, SND este contribuția Republicii Moldova la realizarea Agendei pentru dezvoltare durabilă 2030, adoptată de țările membre ale Organizației Națiunilor Unite în septembrie 2015. Astfel, SND transpune țintele și indicatorii Agendei 2030, ajustați potrivit contextului național al Republicii Moldova. Guvernul nu este singurul agent al schimbărilor în societate, dar are un rol-cheie de coordonare, leadership, mobilizare și de inspirare pentru alți actori sociali. SND va contribui la realizarea acestor funcții, definind o serie de intervenții prioritare – regulatorii, instituționale, bugetare, investiționale, educative, care vor avea un impact pozitiv direct asupra bunăstării și vor contribui la descătușarea potențialului oamenilor pe plan antreprenorial, educațional, cultural, productiv etc.
Documentul Strategiei Naționale de dezvoltare ”Moldova Europeană 2030” poate fi accesat aici în limba română și limba rusă.
Sursa: mediu.gov.md