La Viena, în perioada 27-30 noiembrie 2022, a avut loc cea de-a 25-a ediție a Simpozionului Internațional al Râurilor, în cadrul căruia au fost puse în discuție provocările actuale în gestionarea râurilor. La eveniment au participat reprezentanți de pe toate continentele, cu prezentarea diferitor studii de caz.
Ministerul Mediului a fost reprezentat de Victoria Gratii, șef interimar al Direcției management integrat al resurselor de apă, care a partcipat cu intervenție în cadrul Panelului dedicat țărilor din Parteneriatul Estic, cu genericul „Consolidarea guvernării bazinelor hidrografice în Europa de Est și Caucaz”. Au fost prezentate rezultatele, oportunitățile, dar și provocările țării noastre în gestionarea râurilor.
„Din poziția de țară candidat la integrarea în Uniunea Europeană, țara noastră trebuie să depună eforturi pentru a îmbunătăți gestionarea resurselor de apă și a calității apei. Provocările cele mai accentuate sunt schimbările climatice și impactul acestora asupra resursei de apă, iar seceta severă din vara aceasta este dovadă clară că asigurarea accesului echitabil pentru toți utilizatorii de apă devine o prioritate. Poluarea din lipsa stațiilor de epurare a apelor uzate rămine a fi o problemă gravă, iar investițiile în această direcție sunt esențiale. Consolidarea monitoringului, capacităților instituționale și reabilitarea râurilor mici au fost menționate ca priorități”, a declarant Victoria Gratii.
Pe parcursul evenimentului au fost accentuate mai multe recomandări și concluzii, printre care: schimbările climatice care impun identificarea de soluții alternative, informarea și conștientizarea trebuie consolidate. Este necesar de implicat cât mai activ tinerii în soluționarea problemelor de mediu pentru a asigura dialogul între generații, colaborarea inter-sectorială este esențială, știința și business-ul trebuie să colaboreze etc.
Participarea la eveniment a avut loc la invitația partenerilor de implementare a proiectului „EU4Environment Resurse de apă și Date de mediu” (ADA, OiEau, OECD, UNECE, Agenția Austriacă de Mediu), care este implementat în 6 țări, inclusiv în Republica Moldova.
Sursa:mediu.gov.md