Comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius s-a întrunit astăzi cu Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov. Vizata istorică denotă dorința Republicii Moldova de a deveni mai rezilientă în fața schimbărilor climatice și a se alinia cât mai curând legislației de mediu din Europa.
Ministra Iordanov a apreciat vizita Comisarului european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius în Moldova ca un mare sprijin atât pentru mediu, cât și pentru agenda politică a țării. Atunci când realitatea ne impune să luăm decizii rapide în situații de criză, sprijinul partenerilor europeni în crearea rezilienții în fața schimbărilor climatice este o șansă pentru noi și viitoarea generație. ”Criza în domeniul mediului ne afectează pe toți. Seceta, inundațiile, deșertăciunile au un impact global, mediul nu are hotare. Neglijând riscurile pe termen lung, ne vom lupta cu consecințe, dar fără a scăpa de motivele problemei, de aceea, acum avem nevoie de a acționa”, a menționat Ministra Mediului, Iordanca Iordanov.
Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius ne-a asigurat că UE va continua să acorde Ministerului Mediului asistență tehnică în vederea consolidării capacităților instituționale. „Susținerea pentru domeniul resurselor de apă va continua să rămână o prioritate, în special în contextul impactului schimbărilor climatice”, a declarat Virginijus Sinkevicius.
Totodată, Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius a vorbit de provocările țării noastre în procesul aderării și armonizarea la legislația UE: „Implementarea Aquis-ului comunitar nu este un proces simplu dar cu partenerii corecți totul e posibil”, ne-a asigurat domnia sa.
La rândul său, Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a vorbit de provocările țării noaste. ”Moldova este o țară mică, dar cu aspirații mari. Este adevărat că noi nu dispunem de resurse energetice proprii. Ne confruntăm cu probleme în domeniul prevenirea poluării, controlul emisiilor, managementul resurselor de apă și canalizare, silvicultură, zone protejate și biodiversitate, resurse naturale. Dar, Ministerul Mediului depune efort pentru dezvoltarea legislației, inclusiv prin implicarea sectorului de business”, a declarat ministra Iordanov.
La moment, Ministerul Mediului lucrează la dezvoltarea politicilor intersectoriale și integrarea standardelor UE de mediu în diferite sectoare, la un șir de documente strategice și acte normative care să fie armonizate cu Pactul Verde European. Desigur, accentul principal este pus pe angajamentele din Acordul de Asociere: transpunere, implementare și punere în aplicare.
Mâine, 26 noiembrie, Prim-ministra, Natalia Gavrilișa și comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius vor semna Programului LIFE. După care, oficialii vor merge împreună la Grădina Botanică și vor planta arțari.
Sursa:mediu.gov.md