Greenpeace: În fiecare oră sunt tăiate 4 hectare de păduri din Carpați

Activiștii Greenpeace au stabilit că în opt țări se taie 4 hectare de păduri carpatice în fiecare oră. Potrivit cercetătorilor, sistemul de protecție a pădurilor din Carpați este insuficient pentru conservarea acestora. În plus, pădurile sunt cel mai mult amenințate de defrișări și de drumurile forestiere. Acest lucru este evidențiat de rezultatele unui nou studiu realizat de organizația internațională de mediu Greenpeace, relatează Grupul ucrainean pentru protecția mediului.

„Pădurile carpatice sunt unul dintre ultimele refugii pentru viața sălbatică din Europa. Aici se află cea mai mare populație europeană de urși bruni, cu excepția Rusiei” – spun ecologiștii. Pădurea Carpaților este, de asemenea, casa a mii de specii diferite de animale și plante, inclusiv specii protejate, cum ar fi râsul, barza neagră, vulturul auriu etc. În Carpați au fost păstrate suprafețe relativ mari de păduri virgine și păduri bătrâne.

„Aceste ecosisteme unice sunt vitale pentru conservarea biodiversității și pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. Cu toate acestea, continuăm să le pierdem” – afirmă ecologiștii.

Potrivit Greenpeace, principala amenințare la adresa pădurilor din Carpați este reprezentată de gestionarea iresponsabilă a pădurilor, care vizează obținerea a cât mai mult lemn posibil, în loc de protejarea ecosistemelor.

Potrivit monitorizării prin satelit  în ultimii 20 de ani, în Carpați au fost tăiați peste 7 mii de kilometri pătrați de păduri – mai mult decât suprafața Parisului, Berlinului, Romei, Budapestei, Varșoviei și Bruxelles-ului la un loc.  În fiecare oră, 4 hectare de păduri carpatice sunt tăiate pe teritoriul a 8 țări din Carpați (Ucraina, Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, România, Serbia și Austria).

Pe lângă defrișări, noile drumuri forestiere reprezintă, de asemenea, o mare amenințare.  „Autoritățile din țările carpatice, inclusiv Ucraina, au declarat în repetate rânduri necesitatea construirii de noi drumuri forestiere în Carpați. Dar majoritatea acestor drumuri sunt construite prin păduri virgine inaccesibile anterior, pentru a fi defrișate în continuare”, afirmă Grupul ucrainean pentru protecția mediului. Potrivit Greenpeace, actualul sistem de protecție a Carpaților este insuficient pentru conservarea pădurii.

Doar 3% din Carpați se află sub protecție strictă, adică sunt protejați împotriva exploatării forestiere și a altor intervenții. Pentru Ucraina în mod separat, această cifră este ceva mai mare – aproximativ 4-5%, dar încă insuficientă pentru o protecție reală. Suprafața nominală a ariilor protejate din Carpați este mai mare, dar în majoritatea acestor teritorii din Ucraina (parcuri naționale sau rezervații) este încă permisă o anumită exploatare forestieră.

Greenpeace spune că pădurile din Carpați mai pot fi salvate. Organizația a creat o petiție adresată conducerii UE și liderilor țărilor din Carpați, inclusiv Ucrainei.

Sursa: pravda.com.ua