Ecologiștii au identificat țările care au cel mai mare impact asupra creșterii în suprafață a The Great Garbage Patch, titrează Science Alert.
Potrivit oamenilor de știință, cele mai multe dintre materialele plastice care plutesc în Oceanul Pacific de Nord sunt legate de cinci națiuni care practică pescuitul industrializat. După ce au analizat 573 de kilograme de resturi solide din plastic, ecologiștii au descoperit că peste 25% din deșeuri erau formate din unelte de pescuit abandonate sau pierdute. Această categorie include capcane pentru stridii și anghile, plutitoare din plastic, geamanduri și multe altele.
Plasticul provenit din uneltele de pescuit apare de 10 ori mai des în mare decât pe uscat, deoarece gunoiul din râuri este în cea mai mare parte aruncat pe țărm. Doar mai puțin de 2% din deșeurile provenite din râuri ajung în largul mării și intră în curenții oceanici.
Dintre toate cele 232 de articole din plastic analizate de oamenii de știință, aproximativ două treimi au fost fabricate în Japonia sau în China. Aproximativ 10 la sută au fost fabricate în Coreea de Sud, 6,5 % în Statele Unite, 5,6% în Taiwan și 4,7 % în Canada. În toate aceste țări, industria pescuitului este bine dezvoltată.
În total, China, Japonia, Coreea de Sud, SUA și Taiwan adaugă 87% din toate deșeurile noi în fiecare an în Marea zonă de gunoi a Pacificului. Tsunami-ul din 2011, care a aruncat în mare grămezi de gunoaie din Japonia, a avut, de asemenea, o contribuție importantă.