Industria metalurgică și minieră este responsabilă pentru până la 7% din emisiile globale de gaze cu efect de sera. Rio Tinto, Vale și BHP sunt companii importante din industria metalurgică și minieră cu emisii semnificative de gaze cu efect de seră, care totalizează peste 1 508 milioane de tone de echivalent CO2.
Experții au analizat emisiile totale de gaze cu efect de seră ale celor mai mari companii din industrie la nivel mondial, în funcție de veniturile lor în 2021, potrivit GlobalData.
Devine din ce în ce mai important pentru marile industrii să își înregistreze emisiile, deoarece Consiliul Internațional pentru Minerit și Metale (ICMM) s-a angajat să ajungă la zero emisii de tip Scope 1 și 2 până în 2050. Rio Tinto are unele dintre cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră și venituri de 63.495 milioane de dolari în 2021. Emisiile totale de gaze cu efect de seră ale Rio Tinto au fost de 584,6 milioane de tone CO2-eq (Mt CO2-eq), în timp ce Domeniul de acțiune 3 a fost de 553,5 Mt CO2-eq. Aceasta reprezintă 94,7% din emisiile totale ale Rio Tinto în 2021. Compania are ca obiectiv reducerea emisiilor Scope 1 și 2 cu 50% până în 2030.
Vale este una dintre cele mai mari surse de emisii de gaze cu efect de seră, cu venituri de 52 694 milioane de dolari în anul fiscal 2021. Emisiile sale totale de gaze cu efect de seră au fost de 505,2 MtCO2eq, dominate de emisiile din domeniul de aplicare 3 (98% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră). Compania și-a stabilit obiectivul de a reduce emisiile Scope 1 și 2 cu 33% până în 2030 și de a reduce emisiile Scope 3 cu 15% până în 2035.
BHP, o companie de prelucrare aresurselor naturale, a avut venituri de 56 921 milioane de dolari în anul fiscal 2021. Emisiile sale totale de gaze cu efect de seră au fost de 418,7 Mt CO2-eq, emisiile Scope 3 reprezentând majoritatea emisiilor totale. Obiectivul companiei este de a reduce emisiile operaționale cu cel puțin 30% până în 2030 față de nivelurile din 2020. Compania și-a stabilit un obiectiv pe termen lung de a ajunge la zero emisii operaționale nete până în 2050.
Emisiile de gaze cu efect de seră sunt una dintre principalele cauze ale încălzirii globale, iar industria metalurgică și minieră este responsabilă pentru o proporție cuprinsă între 4 și 7 % din emisiile globale de gaze cu efect de seră. O cantitate semnificativă de gaze cu efect de seră emise de combustibili, electricitate etc. include CO2, metan și oxizi de azot.
Clasificarea emisiilor de gaze cu efect de seră(GES):
Scope 1 reprezintă emisiile directe de GES provenite din activele gestionate de companie, cum ar fi utilizarea combustibilului, procesele industriale și alte surse secundare;
Scope 2 reprezintă emisiile indirecte de GES, care contabilizează emisiile provenite din energia electrică achiziționată sau cumpărată;
Scope 3 reprezintă alte emisii indirecte ale companiei, altele decât activitățile directe care au loc în lanțul valoric al companiei, cum ar fi călătoriile de afaceri, utilizarea produselor și activele închiriate.
Reamintim că, având în vedere că producția de oțel este responsabilă pentru cel puțin 7% din emisiile globale de carbon, există acum o presiune tot mai mare asupra industriei de decarbonizare.