Oamenii de știință de la Universitatea Concordia (Canada) au ajuns la concluzia că, în ciuda eforturilor de reducere a gazelor cu efect de seră, obiectivul de a împiedica creșterea temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale nu va fi atins până la mijlocul secolului XXI. Acest lucru este raportat într-un articol publicat în revista Science.
Cercetătorii au analizat lucrări științifice privind starea actuală a sistemului climatic global. Aceștia au analizat ce tendințe din trecut au dus la creșterea deja observată a încălzirii și cum au folosit alte grupuri științifice aceste date pentru a prezice schimbările climatice viitoare. În cele din urmă, oamenii de știință au evaluat modul în care diversele eforturi depuse în întreaga lume pentru reducerea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră contribuie la încetinirea încălzirii globale.
Se pare că, având în vedere situația actuală, probabilitatea ca obiectivul de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius să fie atins este practic zero. Acest lucru necesită o reducere de 43% a emisiilor până în 2030, însă în prezent emisiile continuă să crească. Potrivit experților, principalul motiv al eșecului planului de reducere a schimbărilor climatice este lipsa tehnologiei adecvate și a voinței politice de a produce schimbări.
Emisiile antropice au majorat deja temperaturile cu 1,25 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Conform modelelor climatice, este probabil ca o creștere suplimentară a temperaturii să ducă la un comportament climatic global imprevizibil și la o creștere semnificativă a fenomenelor meteorologice extreme. În cadrul Acordului de la Paris din 2015, 195 de țări și UE au convenit să reducă emisiile de CO2 în următoarele trei decenii pentru a menține încălzirea la 1,5 grade Celsius.