Platforma a fost prezentată de Coordonatorul Proiectului OSCE în Ucraina, ambasadorul Henrik Villadsen, împreună cu colegii la un briefing la Centrul Media Ucraina, transmite Ukrinform.
„Acum, situația din Ucraina este cel mai bun exemplu de ce OSCE ar trebui să fie în continuare preocupată de problema mediului. De câțiva ani încoace, situația ecologică din Ucraina este o problemă foarte importantă, iar odată cu izbucnirea unui război de amploare, această problemă a devenit foarte răspândită. Așa că s-a decis ca mediul să devină una dintre prioritățile viitoarei activități a OSCE în Ucraina”, a declarat Villadsen.
Potrivit acestuia, pentru platformă au fost colectate date privind cazurile de amenințări de mediu. „Această realizare trebuie să continue și să colecteze informații despre noile daune cauzate de război. Având în vedere informațiile pe care le avem deja, se conturează o imagine sumbră, iar atunci când are loc un război la scară largă, putem vorbi despre o altă dimensiune a problemei”, a spus coordonatorul. OSCE în Ucraina.
Alla Yushchuk, manager de proiect de mediu, coordonator de proiect OSCE, la rândul său, a explicat că ”Ecodozor” a fost creat pe baza lucrărilor începute în timpul războiului din est, împreună cu rețeaua de mediu elvețiană ”Zoi”. Pe platformă, datele privind starea mediului sunt însoțite de reprezentarea lor cartografică.
„O cantitate semnificativă de astfel de informații este asociată cu încălcări înregistrate, rapoarte din surse oficiale sau neoficiale, obiecte care au fost avariate în urma ostilităților și pot reprezenta un pericol pentru mediu. Platforma este în curs de dezvoltare și va fi completată cu date noi”, a menționat Yushchuk. Ea este convinsă că crearea platformei „Ecodozor„ este primul pas pentru a înțelege unde să desfășoare cercetări ulterioare și aprofundate și unde există cele mai mari riscuri de mediu.
„De la începutul războiului la scară largă, am înregistrat 360 de infrastructuri critice și întreprinderi care au fost atacate sau deteriorate. Acestea sunt centrale nucleare, hidrocentrale, uzine chimice și metalurgice. Un sfert din aceste facilități au un nivel ridicat sau foarte ridicat de riscuri de mediu”, a declarat Dmitry Averin, expert în proiecte de mediu al Coordonatorului de Proiect OSCE.
Briefing-ul a menționat că numărul de incidente cu amenințare pentru mediu în 100 de zile de război este deja egal cu numărul de incidente care au avut loc în 8 ani de război în estul Ucrainei.