Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a lansat un nou proiect dedicat consolidării competitivității și rezilienței climatice în rândul micilor fermieri din Republica Moldova. Inițiativa reprezintă a doua fază a Programului pentru Piețe Reziliente și Incluzive, implementat în comun de FAO și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul Elveției.
Proiectul, cu o durată de patru ani, va avea ca beneficiari principali micii fermieri, care vor fi sprijiniți să-și crească competitivitatea și capacitatea de adaptare la schimbările climatice. În contextul provocărilor severe cu care aceștia se confruntă de la secetele frecvente la consecințele socioeconomice ale războiului din Ucraina și în contextul avansării Republicii Moldova pe calea integrării europene, proiectul a fost conceput pentru a-i ajuta să se adapteze la standarde mai stricte de calitate, siguranță, reducerea costurilor și producție sustenabilă.
Proiectul a fost lansat oficial în cadrul unui atelier desfășurat pe 13 noiembrie 2025 la Chișinău, reunind instituții naționale, parteneri de dezvoltare și organizații ale fermierilor pentru a stabili o abordare coordonată și eficientă de implementare.
Subliniind necesitatea unor schimbări de sistem, Ina Butucel, secretar general adjunct al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a evidențiat amploarea provocărilor și direcția necesară de acțiune.
„Amenințările cu care se confruntă micii fermieri de la criza de secetă care continuă, până la instabilitatea socioeconomică, cer mult mai mult decât intervenții de urgență. Datele noastre confirmă caracterul structural al vulnerabilității agricole. Acest proiect este esențial pentru că schimbă perspectiva: nu mai vorbim doar despre gestionarea următoarei crize, ci despre aplicarea unor politici durabile pentru un viitor competitiv și rezilient al întregului sector agroalimentar”.
Bazându-se pe rezultatele primei faze, care a oferit sprijin pentru 17 000 fermieri mici, noul proiect își propune să se extindă la peste 25 000 de fermieri și gospodării agricole ca beneficiari direcți și indirecți. Pentru aceștia, vulnerabilitatea se poate transforma într-o oportunitate reală, întrucât proiectul îi va ghida în tranziția de la agricultura de subzistență la una comercială. În acest sens, Tudor Robu, reprezentant adjunct al FAO în Republica Moldova, a subliniat că proiectul este o dovadă concretă a expertizei îndelungate a FAO și a parteneriatului solid în eforturile de modernizare a sistemului agroalimentar și de susținere a celor mai vulnerabili fermieri.
Succesul proiectului se bazează pe soluții pe termen lung și durabile la efectele crizelor cu care se confruntă Republica Moldova inclusiv războiul din Ucraina și schimbările climatice. Aceste soluții vin în completarea sprijinului de urgență pentru agricultură, suport oferit cu o contribuție financiară majoră din partea Elveției.
Simone Di Stefano, director adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, a explicat decizia de a continua susținerea unor astfel de inițiative: „Pornind de la realizările noastre anterioare, Elveția își menține angajamentul de a susține dezvoltarea economică incluzivă și reziliența, urmărind să abordeze consecințele crizelor precum războiul din Ucraina și schimbările climatice. Am alocat o sumă substanțială pentru următoarea fază, de patru ani, a Programului pentru Piețe Reziliente și Incluzive, care va contribui la dezvoltarea economică durabilă în general și la consolidarea rezilienței în fața crizelor, inclusiv prin îmbunătățirea competitivității produselor locale și creșterea capacităților în agricultura rezilientă.”
Sursa:madrm.gov.md