Cel mai mare proces climatic din lume s-a încheiat: ce au decis judecătorii

Curtea Supremă a ONU a declarat într-un aviz consultativ istoric că statele ar putea încălca dreptul internațional dacă nu reușesc să protejeze planeta de schimbările climatice și că țările afectate de efectele acestora ar putea avea dreptul la despăgubiri, a relatat Associated Press.

Completul de 15 judecători a fost însărcinat să răspundă la două întrebări fundamentale despre obligațiile statelor în temeiul dreptului internațional:

  • Care este datoria țărilor de a proteja clima?
  • Care sunt consecințele juridice atunci când acestea provoacă daune semnificative prin acțiunile sau inacțiunile lor?

Înainte de audiere, Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice al ONU i-a informat pe judecători cu privire la știința reală a subiectelor abordate.

Judecătorii au decis în unanimitate că un „mediu curat, sănătos și durabil” este un drept al omului.

„Neexercitarea de către un stat a măsurilor adecvate pentru a proteja sistemul climatic de emisiile de gaze cu efect de seră, poate constitui un act internațional ilicit atribuibil statului respectiv”, a declarat președintele instanței, Yuji Iwasawa, inclusiv prin extracția combustibililor fosili, consumul de combustibili fosili sau subvențiile pentru combustibili fosili.

El a numit criza climatică „o problemă existențială de proporții planetare care amenință toate formele de viață și însăși sănătatea planetei noastre”. Iwasawa a adăugat că țările au responsabilitatea de a coopera pentru a preveni daunele cauzate de schimbările climatice și trebuie să se asigure că obiectivele lor climatice naționale reflectă cele mai înalte ambiții posibile.

Deși avizul consultativ de 500 de pagini nu este obligatoriu și instanța nu poate obliga țările să acționeze, aceasta constituie o bază importantă pentru angajamentele internaționale privind clima. Părțile la instanță sunt toate statele membre ale ONU, inclusiv poluatori precum Statele Unite și China.

Hotărârea deschide calea pentru alte acțiuni în justiție, inclusiv sesizarea statelor de către Curtea Internațională de Justiție pentru a se trage reciproc la răspundere, precum și pentru procese interne, alături de instrumente juridice precum tratatele de investiții.

„Astăzi, totul s-a schimbat. Cea mai înaltă instanță din lume ne-a oferit un nou instrument puternic pentru a proteja oamenii de efectele devastatoare ale crizei climatice – și pentru a face dreptate pentru daunele pe care emisiile lor le-au cauzat deja”, a declarat Mary Robinson, fosta comisar ONU pentru Drepturile Omului, într-un comunicat.

Erica Lennon, asociat senior la Centrul pentru Drept Internațional al Mediului, a declarat că decizia ar putea fi folosită și ca punct de sprijin la următoarea conferință a ONU privind clima, care va avea loc la sfârșitul acestui an în orașul brazilian Belém.

Reamintim că, la audierea din decembrie anul trecut, Curtea Internațională de Justiție a audiat peste 100 de țări și organizații, iar alte 150 au depus declarații sau comentarii scrise, ceea ce îl face cel mai mare caz audiat vreodată de cea mai înaltă instanță a ONU.