Educație ecologică prin ac și ață: 10 școli din Moldova dau o nouă viață hainelor vechi

Ne-am obișnuit să aruncăm, am uitat să reparăm, să reutilizăm și să prelungim durata de viața lucrurilor pe care le purtăm și utilizăm!

Într-o lume a consumului rapid, devine tot mai simplu să cumperi ceva nou decât să transformi ceva vechi. Dar tocmai aici începe soluția pentru reducerea poluării cu deșeuri textile: REUTILIZAREA ȘI REPARAREA.

Aceste principii au stat la baza unei inițiative sustenabile și creative parte a Proiectului „Comunicarea strategică privind managementul deșeurilor”, implementat de AO EcoVisio și AO E-Circular, finanțat de Suedia. La finele anului 2024, 10 instituții de învățământ din regiunile beneficiare proiect au fost dotate cu mașini de cusut cu scopul de a stimula reutilizarea creativă a deșeurilor textile și de a încuraja obiceiuri sustenabile în rândul tinerilor, dar și a comunității din localitățile beneficiare.

La prima etapă, sub îndrumarea cadrelor didactice și cu implicarea elevilor, profesorii din aceste școli au organizat ateliere practice în care hainele și stofele vechi au fost transformate în produse noi și utile. Printre lucrările de bază se numără pernuțe pentru scaune, genți și torbițe, costume tematice, jucării, decorațiuni, dar și activități de reparație a hainelor uzate.

Elevii utilizează săptămânal mașinile de cusut, iar interesul față de activitățile de reutilizare textilă este în continuă creștere. În unele școli, copiii vin chiar și în afara orelor de curs pentru a coase sau a învăța tehnici noi. Profesorii au remarcat că aceste activități le dezvoltă elevilor creativitatea, responsabilitatea ecologică și deprinderi utile pentru viața de zi cu zi.

„Motivația școlii pentru înființarea acestui atelier de reutilizare creativă rezidă în dorința de a îmbina educația practică cu o responsabilitate ecologică sporită. Atelierul oferă elevilor oportunitatea de a învăța abilități utile precum croitoria, designul vestimentar și creativitatea artistică, contribuind în același timp la reducerea deșeurilor textile prin reutilizarea hainelor vechi. Acest proiect va încuraja elevii să devină conștienți de impactul pe care consumul excesiv îl are asupra mediului și îi va stimula să caute soluții sustenabile în viața de zi cu zi. În plus, promovarea reciclării și recondiționării în cadrul comunității școlare va contribui la educarea tinerilor în spiritul valorilor ecologice și al economiei circulare. Acest atelier va fi o oportunitate de colaborare între elevi, profesori și părinți, consolidând sentimentul de responsabilitate socială și creativitatea într-un cadru practic.”, Dobrota Natalia, comuna Lingura raionul Cantemir

„Reducerea deșeurilor textile prin transformare de huse și/sau covorașe pentru mobilierul școlar cum sunt scaunele copiilor, cu genericul „Reciclarea creativă” este idea pe care o promovăm în rândurile copiilor deoarece în instituție pe timp de iarnă, temperatura este scazută (16-17  grade C).Implementând acest proiect avem oportunitatea de a crea  huse pentru scaune identice pentru fiecare grupă (grădiniță) și clasă ( textile achiziționate în cadru unei campanii de colectare a hainelor uzate) cu posibilitatea de a le personaliza. Tot în acest context de reducere a deșeurilor încurajam  angajații cât și copii să utilizeze recipientele din sticlă pentru consumul apei potaabile (nu dispunem de apă potabilă în instituție), dar de multe ori recipientele sunt sparte și producem deșeuri, de aceea noi am gândit o metodă mai rezistentă, prin creare de huse pentru sticle, ceea ce va extinde perioada de utilizare.” – Petriciuc Andriana, s. Buciumeni, r. Ungheni

Toate cele zece școli și-au exprimat interesul pentru dezvoltarea unui centru de reparații textile în cadrul instituției. Aceste centre ar putea deveni spații comunitare unde se repară haine, se învață abilități de cusut și se creează produse la comandă. În unele cazuri, profesorii sugerează implicarea personalului auxiliar și a voluntarilor pentru ca aceste activități să fie sustenabile.

Proiectul demonstrează că educația ecologică poate avea un impact concret și durabil atunci când este integrată cu activități creative și utile. Școlile au arătat nu doar entuziasm, ci și potențial pentru a deveni hub-uri locale de economie circulară, contribuind la reducerea deșeurilor textile și la formarea unei noi generații de consumatori responsabili. În vedere dezvoltării acestei inițiative, în perioada următoare cu suportului Programului RECONOMY o parte din aceste instituții de învățământ/centre de tineret vor fi dotate cu echipamente și materiale specializate de cusut, inclusiv o serie de ateliere practice cu experți din industrie pentru a fortifica capacitatea cadrelor didactice de a promova aceste practici și de a integra principiile economiei circulare în procesul educațional formal și non-formal. Prin această abordare practică, elevii și tinerii vor avea ocazia să dezvolte competențe utile pentru viitor – de la reparare și reutilizare, până la design sustenabil și antreprenoriat responsabil.

Inițiativa contribuie astfel la crearea unei rețele de instituții-pilot care pot servi drept modele replicabile la nivel național, sprijinind tranziția spre o societate mai sustenabilă și reducerea presiunii asupra resurselor naturale.

Pe termen lung, aceste acțiuni vor alimenta o schimbare de mentalitate, încurajând o cultură a responsabilității și a implicării active în soluționarea problemelor de mediu, chiar de la nivelul comunităților locale.

Sursa:e-circular.org