Cea mai veche gheață din Antarctica a ajuns în Marea Britanie pentru analiză, iar oamenii de știință speră că vor dezvălui mai multe detalii despre schimbările climatice de pe Pământ, relatează Sky News.
Gheața a fost recuperată de la adâncimi de până la 2.800 de metri la Little Dome C din Antarctica de Est, ca parte a unui efort internațional de a „dezvălui cele mai profunde secrete ale gheții antarctice”.
Miezurile de gheață – tuburi cilindrice de gheață antică – vor fi analizate la British Antarctic Survey (BAS) din Cambridge. Scopul final al studiului este de a reconstrui istoria climatică a Pământului pe o perioadă de până la 1,5 milioane de ani, extinzând considerabil înregistrările istorice existente ale miezurilor de gheață datând de 800.000 de ani.
Dr. Liz Thomas, liderul echipei de extracție a gheții din cadrul British Antarctic Survey, a declarat că cercetarea va oferi informații valoroase pentru prezicerea viitoarelor schimbări climatice.
Este important de menționat că probele vor fi analizate în laboratoare din întreaga Europă în următorii ani pentru a înțelege mai bine evoluția climei Pământului și a concentrațiilor de gaze cu efect de seră.
Dr. Thomas a declarat:
„Este incredibil de interesant să fac parte din acest efort internațional de a descoperi cele mai profunde secrete ale gheții antarctice. Proiectul se bazează pe o întrebare științifică centrală: de ce s-a schimbat ciclul climatic al planetei de la un ciclu glaciar-interglaciar de 41.000 de ani la un ciclu glaciar-interglaciar de 100.000 de ani, acum aproximativ un milion de ani? Prin extinderea datelor extrase din gheață dincolo de acest punct de cotitură, cercetătorii speră să îmbunătățească predicțiile despre modul în care clima Pământului ar putea răspunde la creșterile viitoare ale concentrațiilor de gaze cu efect de seră.”
Interesant este că gheața a fost obținută în cadrul proiectului Beyond EPICA – Oldest Ice, finanțat de Comisia Europeană și care reunește cercetători din 10 țări europene și 12 organizații.
„Datele noastre vor oferi, pentru prima dată, reconstituiri continue ale unor indicatori cheie de mediu, inclusiv temperatura atmosferică, modelele vântului, extinderea gheții marine și productivitatea marină, acoperind ultimii 1,5 milioane de ani. Acest set de date fără precedent despre miezul de gheață va oferi informații importante despre relația dintre nivelurile atmosferice de CO₂ și climă într-o perioadă neexplorată anterior a istoriei Pământului, oferind un context valoros pentru prezicerea viitoarelor schimbări climatice”, a explicat Thomas.