31 de comunități din Republica Moldova, inclusiv 5 grupuri de localități aflate în proces de amalgamare voluntară, vor beneficia de sprijin tehnic și financiar pentru a elabora Planuri de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC), în cadrul proiectului „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor”, implementat de PNUD, cu suportul financiar din partea Suediei și Norvegiei.
Pe 17 iulie 2025, au fost înmânate certificatele de parteneriat pentru 15 localități de pe ambele maluri ale râului Nistrului, precum și 5 grupuri de autorități publice locale implicate în procesul de amalgamare voluntară, care acoperă în total 16 comunități. Două dintre aceste grupuri, orașul Leova și comuna Călinești din raionul Fălești, împreună cu localitățile învecinate, sunt primele unități administrativ-teritoriale amalgamate din țară. Ele au beneficiat de suport din partea PNUD și a altor parteneri de dezvoltare pe parcursul acestui demers.
Sprijinul oferit acestor comunități vizează nu doar consolidarea planificării energetice și climatice, ci și aplicarea practică a soluțiilor verzi, cu accent pe implicarea femeilor în procesul decizional local și dezvoltarea antreprenoriatului feminin. În comunitățile selectate vor fi promovate inițiative economice prietenoase cu mediul, conduse de femei, care vor urmări combaterea efectelor sărăciei și vulnerabilitățile energetice, agravate de schimbările climatice.
„Comunitățile noastre resimt din plin criza climatică și energetică, iar sprijinul pentru dezvoltarea unui plan local sensibil la gen reprezintă un pas esențial spre soluții durabile și echitabile. Prin acest efort comun, vom putea proteja agricultura, dezvolta economia locală și oferi femeilor din mediul rural șanse reale de implicare și dezvoltare, contribuind la o comunitate mai puternică și mai rezilientă”, spune Ala Procopciu, primara satului Călinești, raionul Fălești.
Anterior, în luna februarie 2025, alte 22 de comunități au fost selectate ca partenere ale proiectului, iar 12 localități au beneficiat de sprijin încă din prima etapă, după ce și-au elaborat și adoptat planuri locale pentru adaptarea la schimbările climatice și reducerea riscurilor de dezastre. Astfel, numărul total al comunităților implicate în inițiativă ajunge la 65, cu o populație de peste 220.000 de locuitori, de pe ambele maluri ale Nistrului.
În continuare, comunitățile selectate vor fi susținute în procesul de elaborare sau actualizare a Planurilor de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă. Ulterior, acestea vor putea obține până la 40.000 de dolari SUA pentru proiecte comunitare. Adițional, femeile agro-producătoare din localitățile respective vor putea beneficia de bunuri și servicii în valoare de până la 20.000 de dolari SUA, iar femeile cu afaceri la nivel de gospodărie vor putea accesa sprijin de până la 6.000 de dolari SUA, fiecare categorie având o contribuție proprie între 5 și 10%. Or, mai ales în mediul rural, femeile sunt adesea în prima linie a acestor provocări, dar cu acces limitat la resurse, finanțare și oportunități de dezvoltare. Deși reprezintă o treime din totalul antreprenorilor din țară, multe dintre ele se confruntă încă cu bariere și stereotipuri care le îngrădesc valorificarea potențialului deplin.
Prin proiectul „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor”, implementat de PNUD cu sprijinul Suediei și Norvegiei, femeile devin actori-cheie în consolidarea unor comunități mai verzi și mai puternice. Fie că vorbim de afaceri sustenabile, soluții locale la schimbările climatice sau implicare în luarea deciziilor, inițiativa încurajează femeile să-și transforme ideile în acțiuni concrete, contribuind, astfel, nu doar la promovarea economiei locale, dar și la un viitor durabil pentru întreaga comunitate.
Sursa:undp.org