Parlamentul European va extinde responsabilitatea producătorilor pentru reciclarea automobilelor

Comisia pentru Mediu și Comisia pentru Piață Internă a Parlamentului European au aprobat propunerile  pentru noi reguli care vor acoperi întregul ciclu de viață al vehiculelor – de la proiectare până la eliminarea finală la sfârșitul duratei lor de viață, titrează site-ul europarl.europa.eu.

Noul regulament se va aplica:

  • autoturismelor și autoutilitarelor – la 1 an de la intrarea în vigoare;
  • autobuzelor, vehiculelor grele, remorcilor, motocicletelor, ATV-urilor, mopedelor și autoutilitarelor – după 5 ani.

Cu toate acestea, legislatorii propun excepții, de exemplu, pentru vehiculele cu destinație specială și vehiculele de interes istoric. Deputații europeni doresc, de asemenea, să scutească de la plata taxei vehiculele destinate utilizării de către forțele armate, apărarea civilă, serviciile de pompieri și serviciile medicale de urgență, precum și vehiculele de interes cultural special.

Ce prevăd noile reguli:

  1. Vehiculele noi trebuie proiectate astfel încât să permită îndepărtarea cu ușurință a cât mai multor piese și componente de către reciclatorii autorizați pentru înlocuire, reutilizare, reciclare sau recondiționare, acolo unde este fezabil din punct de vedere tehnic.
  2. Producătorii nu trebuie să împiedice îndepărtarea și înlocuirea pieselor și componentelor prin actualizări de software.
  3. Materialele plastice utilizate în fiecare tip nou de vehicul trebuie să conțină cel puțin 20% plastic reciclat în termen de șase ani de la intrarea în vigoare a regulilor.
  4. Producătorii trebuie să atingă obiectivul de cel puțin 25% în termen de 10 ani de la intrarea în vigoare a regulilor, cu condiția să fie disponibil suficient plastic reciclat la prețuri accesibile.
  5. Producătorii vor acoperi costurile colectării și reciclării vehiculelor lor atunci când acestea ajung la sfârșitul ciclului lor de viață. Vor fi stabilite cerințe specifice pentru îndepărtarea pieselor și componentelor, fluidelor și componentelor care conțin gaze, agenți frigorigeni și substanțe periculoase înainte de mărunțire.

Deputații europeni doresc, de asemenea, ca autoritățile naționale să efectueze inspecții mai frecvente ale instalațiilor implicate în reciclarea și eliminarea vehiculelor uzate și să elaboreze planuri de inspecție pentru a identifica activitățile ilegale.

Noile reguli prevăd că vehiculele uzate ar trebui exportate numai dacă nu sunt considerate vehicule scoase din uz. Deputații europeni propun, de asemenea, clarificarea criteriilor care determină când un vehicul uzat este un vehicul scos din uz, precum și documentația necesară pentru autoritățile vamale.