Criza climatică sporește amenințarea musonilor în Asia de Sud, cu mai multe ploi abundente, inundații și alunecări de teren, titrează Independent.
Musonii sunt ploi sezoniere care aduc umiditate mult necesară subcontinentului indian în fiecare an, din iunie până în septembrie. Ei răcesc pământul arzător, hrănesc agricultura și umplu râurile. Cu toate acestea, odată cu încălzirea globală, acest ciclu natural se transformă din ce în ce mai mult într-o sursă de dezastre.
Potrivit publicației, creșterea temperaturilor face ca musonii să fie mai puțin previzibili: precipitațiile devin mai puternice, provocând inundații și alunecări de teren. În 2024, aproximativ 1.300 de oameni au murit din cauza efectelor ploilor abundente numai în India. În acest an, sute de decese legate de vreme au fost deja înregistrate în întreaga regiune – inclusiv în Pakistan, Bangladesh, Bhutan, Nepal, Sri Lanka, Maldive și Afganistan.
Ploile abundente combinate cu căldura accelerează, de asemenea, topirea ghețarilor din Himalaya, ducând la inundații și alunecări de teren devastatoare, spun oamenii de știință.
Anterior, Asia de Sud avea două sezoane musonice: cel principal de vară și unul scurt de iarnă. Dar acum acest ritm este din ce în ce mai perturbat. În loc de ploi constante, există averse bruște, care apoi dau loc secetelor.
„Observăm o schimbare clară în comportamentul climatic al musonului”, spune Roxy Matthew Coll, un specialist în științe climatice din India. Musonii, cândva o ușurare binevenită de la căldură, sunt acum asociați cu dezastrele.