Lansarea proiectului „Consolidarea cooperării transfrontaliere și a gestionării integrate a resurselor de apă în bazinul râului Nistru prin punerea în aplicare a Programului Strategic de Acțiuni”

Astăzi a fost lansat proiectul „Consolidarea cooperării transfrontaliere și a gestionării integrate a resurselor de apă în bazinul râului Nistru prin punerea în aplicare a Programului Strategic de Acțiuni (PSA)”.

Proiectul va consolida colaborarea bilaterală cu Ucraina în administrarea resurselor de apă ale Nistrului, prin adaptarea la noile provocări climatice și promovarea de soluții comune pentru protejarea acestui  obictiv strategic.

În contextul unui debit hidrologic scăzut și al precipitațiilor insuficiente, acest proiect își propune să contribuie la adaptarea la schimbările climatice și la prevenirea poluării accidentale a râului Nistru. În cadrul discursului de deschidere, Secretarul de Stat, Gherghe Hajder, a subliniat importanța cooperării în cadrul Comisiei Nistrene, un angajament comun pentru o gestionare responsabilă și durabilă a bazinului Nistrului.

„Bazinul Nistrului este unul dintre bazinele pilot în care, încă de la începutul anilor 2000, Convenția privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere împreună cu OSCE au sprijinit ambele țări. S-au obținut rezultate valoroase, precum elaborarea Cadrului Strategic pentru Adaptarea la Schimbările Climatice și implementarea primelor măsuri concrete. Prin acest proiect, ne dorim să valorificăm expertiza și experiența Convenției privind apa și a UNECE, în special în domeniile adaptării la schimbările climatice, dialogului transfrontalier și prevenirii poluării accidentale. Totodată, solicităm o implicare activă a UNECE în sprijinirea Comisiei Nistrene”, a declarat Secretarul de Stat.

Proiectul va fi implementat prin intermediul a șase componente: 

  1. Consolidarea cooperării moldo-ucrainene în domeniul gestionării resurselor de apă.
  2. Consolidarea cadrului normativ și alinierea la Convenția ONU privind apa și la Directiva-cadru a Uniunii Europene privind apa în bazinul râului Nistru.
  3. Reducerea impactului activității umane pentru îmbunătățirea situației ecologice în bazinul Nistrului.
  4. Adaptarea la schimbările climatice și creșterea rezilienței la dezastre naturale.
  5. Sensibilizarea și implicarea publicului, creșterea capacității părților interesate, comunicare și informare privind proiectul.
  6. Consolidarea cercetării pentru o guvernanță eficientă în bazinul râului Nistru.

La evenimentul de lansare au participat reprezentanți ai OSCE, Ministerului Protecției Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei, UNDP și UNECE.

Sursa:mediu.gov.md