Fermieri din Italia terorizați de grupuri de  flamingo roz

În nord-estul Italiei, fermierii locali sunt terorizați de un dăunător neobișnuit – flamingii roz, relatează The Washington Times.

Stoluri ale acestor păsări frumoase și-au îndreptat atenția către orezăriile din provincia Ferrara, între Veneția și Ravenna. Desigur, nu sunt interesați de plantele în sine: păsările cu picioare lungi caută moluște și insecte în câmpurile inundate. Cu toate acestea, daunele colaterale afectează și lăstarii de orez.

Pierderile cauzate de flamingi s-au dovedit a fi suficient de semnificative încât fermierii au început să patruleze terenurile lor zi și noapte, încercând să sperie păsările. Dar, în majoritatea cazurilor, reușesc să alunge creaturile obraznice doar către orezăriera vecinului lor.

Un fermier pe nume Enrico Fabbri s-a plâns că unele dintre câmpurile sale au fost călcate în picioare de păsări într-o asemenea măsură încât pierderile de recoltă au ajuns la 90%.

Grupurile de flamingo roz sunt sosiți relativ recent în nordul Italiei. Au ajuns aici acum un sfert de secol, când locurile lor tradiționale de cuibărit din Spania erau devastate de secete constante. Cu toate acestea, până de curând, flamingo erau limitați la teritoriul unei rezervații naturale la sud de râul Po. Dar abia recent au început să devasteze terenurile agricole.

„Acestea sunt lucruri noi, care nu s-au mai întâmplat niciodată. Dedici atât de mult timp și grijă pregătirii tuturor lucrurilor. Și apoi, de îndată ce culturile încep să crească, e ca și cum ți-ar fi fost luat un nou-născut. Acesta este sentimentul”, se plânge fermierul Fabbri, în vârstă de 63 de ani, despre dăunătorii cu pene.

Între timp, ornitologii sfătuiesc fermierii să ia măsuri mai sistematice decât să alunge păsările cu mâna. În special, recomandă înconjurarea orezăriilor cu copaci înalți sau scăderea nivelului apei în care crește orezul de la 30 cm în prezent la 5-10 cm, ceea ce este suficient și pentru orez, dar nu și pentru flamingo.