Zece școli din Republica Moldova vor începe viitorul an de studii cu microbuze noi, moderne și sigure. Acestea au fost achiziționate cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul proiectului „Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți”, implementat de PNUD și UNICEF. Costul investiției se ridică la peste 632.000 de euro.
Vehiculele sunt proiectate pentru a răspunde celor mai avansate cerințe de siguranță și confort. Fiecare microbuz are 14 locuri, inclusiv două rezervate elevilor care utilizează scaunul rulant, și este dotat cu o rampă specială, astfel încât copiii cu dizabilități să poată urca și coborî în siguranță, la fel ca toți ceilalți colegi ai lor.
Microbuzele sunt echipate cu sisteme avansate de control al stabilității, camere video pentru monitorizare, oglinzi retrovizoare speciale, sisteme de închidere automată a ușilor în timpul mersului, trepte automate pentru urcare și coborâre și uși conforme cu standardele în domeniu. Mașinile sunt dotate cu aparate de aer condiționat atât pentru pasageri, cât și pentru șofer, dar și cu truse de prim ajutor și stingătoare de incendiu.
Mașinile vor fi folosite pentru transportul elevilor din satele unde nu există școli, asigurându-le accesul la educație. De asemenea, vor fi utilizate pentru asigurarea participării elevilor la activități extrașcolare, precum spectacole, excursii sau alte evenimente educative.
Evenimentul de transmitere a microbuzelor a avut loc pe 10 iulie 2025, în Piața Marii Adunări Naționale, Chișinău. Cheile de la mijloacele de transport au fost înmânate șefilor organelor locale de specialitate în domeniul învățământului din raioanele Cantemir, Criuleni, Leova, Nisporeni, Sîngerei, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Călărași, Drochia, Căușeni.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a subliniat: „Aceste microbuze nu înseamnă doar transport, ele înseamnă siguranță, echitate și acces. Ne dorim un sistem educațional în care fiecare copil din Moldova să poată ajunge la școală în condiții bune, indiferent dacă locuiește într-un sat mic sau într-un oraș mare. Microbuzele moderne pe care le oferim astăzi sunt un pas important în această direcție”.
Însărcinatul cu afaceri al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Máté Csicsai, a declarat: „Uniunea Europeană este un susținător ferm al educației de calitate în Republica Moldova. Colaborăm îndeaproape cu Ministerul Educației și Cercetării pentru a ne asigura că niciun copil nu este lăsat în urmă. Livrarea acestor 10 microbuze școlare va contribui la asigurarea unui acces echitabil la oportunități educaționale pentru toți elevii, ca parte a unui plan mai amplu de modernizare a rețelei școlare naționale. Investiția în copii înseamnă, de fapt, o investiție în viitorul Republicii Moldova – ca parte a familiei europene.”
„Elevii din zonele rurale depind de transport pentru a ajunge la școală. În prezent, aproximativ 490 de autobuze școlare circulă în întreaga Moldovă, transportând zilnic fete și băieți la școală. Această cifră evidențiază importanța extinderii și modernizării parcului de autobuze școlare. De aceea, livrarea de astăzi este atât de importantă. Aceste microbuze moderne, accesibile pentru persoanele în scaun rulant, nu sunt doar mijloace de transport – ele reprezintă un pas concret spre incluziune, echitate și oportunități egale”, a spus Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova.
Proiectul „Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, are un buget total de 10 milioane de euro și este implementat în perioada anilor 2024-2027. Din numărul total de 90 viitoare școli model, 10 beneficiază de suport din partea UE și PNUD. În aceste instituții sunt în proces de renovare laboratoarele de fizică, chimie și biologie, iar cadrele didactice și managerii participă la instruiri care să le consolideze competențele profesionale.
Totodată, începând cu luna septembrie, proiectul va oferi acces pentru aproximativ 500 de unități de transport școlar la un sistem modern de management al flotei. Acesta va permite o gestionare mai eficientă și o utilizare optimă a mijloacelor de transport școlar.
Un alt obiectiv al proiectului este îmbunătățirea legăturii dintre școală și piața muncii. În acest scop vor fi organizate mai multe activități de orientare profesională, astfel încât elevii să înțeleagă mai bine opțiunile pe care le au după absolvire și să fie pregătiți pentru alegerea viitoarei profesii. Totodată, Uniunea Europeană și PNUD vor sprijini dezvoltarea și testarea unui program național de competențe digitale pentru adulți.
Sursa:undp.org